В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Световната икономика още дълго ще бъде в депресия

Олег Григориев в предаването В развитие, 10.05.2016

20:10 | 10 май 2016
Автор: Кирил Петков
Олег Григориев, руски икономист, научноизследователски център за „Неокономика“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Олег Григориев, руски икономист, научноизследователски център за „Неокономика“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все още не можем да говорим за икономическо възстановяване след голямата рецесия. Това каза Олег Григориев, руски икономист, основател на научноизследователски център за „Неокономика“ в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Наблюдава се забавяне на икономиката.

"През последните осем години, след острата фаза на кризата, това е депресия. Тя протича с временни подобрения и влошавания. Тази депресия ще продължи още достатъчно дълго време. Фактори за икономически растеж не се наблюдават в настоящия момент". 

По думите на икономиста основният и най-мащабен риск, който се появи е свързан с облигационния пазар - пазарът на корпоративни заеми.

"Имаше много пари, които бяха евтини. Компаниите активно вземаха заеми и последва възстановяване на пазара. Но сега, когато Фед мисли за повишаване на основната лихва до едно стандартно равнище от 4%, това ще създаде голяма заплаха за разрушаване на балона, който се е образувал. Много компании няма да могат да се справят с обслужването на своите дългове. Този фактор се отчита от Фед и за това графикът за повишаване на основната лихва не се спазва и няма да се спазва и за в бъдеще".

Григориев каза още, че "това, което се предприема в световната икономика е реализация на кейнсианските рецепти в нови условия, но резултатите показват, че те не дават възможност икономиката да се откъсне от дъното".

Вижте целия коментар: