В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

За първи път от 10 години Mercedes е пред BMW

В развитие 14.04.2016

18:30 | 14 април 2016
Обновен: 18:30 | 14 април 2016
Автор: Александра Попова
Интериорът на моделът за 2017 кабриолет Mercedes-AMG C63 Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Интериорът на моделът за 2017 кабриолет Mercedes-AMG C63 Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Челната тройка на автомобилните марки в луксозния сегмент записват ръст за тримесечието на годишна база както следва: Mercedes – 13%, BMW – 6%, Audi – 4%." 

Това заяви в ефира на „В развитиепо Bloomberg TV Bulgaria авторът и продуцентът на предаването „Колела“ по Bulgaria On Air Константин Томов, който освен за представянето на германските гиганти говори за перспективите пред тях и кои тенденции ще оформят образа на колата на бъдещето.

„За първи път от 10 години Mercedes е пред BMW, при все това, че баварският гигант записа рекорд по продажби в своята стогодишна история.“

Основният тласък за Mercedes дойде от китайският пазар, каза Томов. 

„Това се дължи на късното влизане на щутгартския гигант на пазар, който BMW и Audi бяха разработили отдавна.“

Най-голямото предизвикателство за трите компании ще бъде как да направят прехода към автомобила на бъдещето, който за всички е ясен ще се случи в следващите няколко години, каза Томов. 

„Това ще са автомобили с алтернативно задвижване, повече свързаност и автономно управление.“

Tesla показа, че прагът за влизане в този капиталоемък сектор не е толкова висок, колкото повечето хори са си мислели, заяви той. 

„Откакто съществува компанията е отделила за развойни дейности около $4 млрд., което е една пета от инвестираното от Volkwagen всяка година.“

В началото на тази седмица имаше среща между Ангела Меркел и представители на бизнеса, включително и изпълнителния директор на Mercedes Дитер Цече, на която Меркел ги увери, че съвсем скоро правителството ще одобри тестването на автономни автомобили по пътищата на Германия, заяви Томов.

„Според канцлера няма спорове в управляващата коалиция по този въпрос и знаем, че такива разрешителни има отдавна в някои американски щати като Невада.“