В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ЦД е готова да освободи таксите по прехвърлянията на книжата от Регистър А

Васил Големански, изпълнителен директор на ЦД, в предаването В развитие, 14.04.2016

18:07 | 14 април 2016
Автор: Investor.bg
Васил Големански, изпълнителен директор на ЦД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Големански, изпълнителен директор на ЦД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първата основна цел на действията на ЦД беше постигната, а именно привличането на интереса и обсъждането на реалните проблеми, стоящи пред капиталовия пазар, от представителите на инвестиционната общност в България. Това каза изпълнителният директор на Централен Депозитар Васил Големански в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Сериозният проблем е наличието на значително количество „спящи“ акции в Регистър „А“. Според оценките на ЦД тези акции заемат дял от 26% от пазарната капитализация на борсата, обясни той.

По думите му воденето на Регистър "А" не представлява нито технически, нито логистичен проблем за ЦД. "Съществуването на този "спящ" актив обаче е проблем за самия пазар. Виждаме ниски обороти, а в същото време има много хора, държащи много малки пакети, които на практика не могат да раздвижат поради цената и процедурни въпроси", каза още той. Около 60% от всички собственици на "замразените" акции от масовата приватизация, намиращи се в Регистър "А" на ЦД, държат пакет от 25 бр. акции. 

Изпълнителният директор на ЦД коментира още взетото решение на срещата на професионалната общност в сряда, а именно да се създаде работна група и да се стартира информационна кампания с продължителност от 1 година. 

"От ЦД сме готови да освободим таксите по тези прехвърляния. Готови сме да облекчим собствениците на книжата, за да бъде реализиран този ресурс", каза Големански. 

Работната група в най-кратък срок трябва да структурира информационната компания и да намери финансиране, чрез което да достигане до 2,5 млн. лица и техните наследници, коментира още той. 

Освен структурирането и стартирането на кампанията другата основна задача на работната група ще бъде намирането на решение какво ще се случи след кампанията, ако останат непрехвърлени активи в Регистър "А". 

2/3 от "замразени" акции, намиращи се в Регистър "А", са на непублични дружества, заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото: