В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Предложеният от ЦД мегафонд ще има много положителни ефекти за малките акционери

Владимир Малчев, управител на Bull Trend Brokerage, в предаването В развитие, 11.04.2016

14:38 | 11 април 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Създаването на новия мегафонд, предложен от Централния депозитар, освен че ще раздвижи търговията, ще има ефект и върху мениджмънта. Доста позитивни ефекти се очакват за малките акционери, които ще започнат да управляват по по-различен начин и евентуално да изкупуват акции през пазара, за да увеличат дяловете си. Те ще променят и дивидентната си политика. Това коментира Владимир Малчев, управител на Bull Trend Brokerage, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него най-силен отпор срещу идеята ще има от страна на мениджмънта и големите акционери в бившите приватизационни фондове.

Към момента предложението има повече позитиви, защото става дума за ценни книжа, които да бъдат вкарани в обращение в полза на капиталовия пазар. Те са тотално забравени от собствениците си и едва ли те някога ще проявят интерес към тях. 

По думите на Малчев предизвикателството в момента е как ще се остойностят активите на собствениците и какъв дял ще получат те от новия мегафонд.  

В обратна посока движението е ясно - при напускането на фонда те ще получат същите акции, с които са влезли в него.  

Той коментира и въпроса с качеството на активите, които предстои да влязат във фонда, като заяви, че предстои Централният депозитар да обяви данни за това на срещата в сряда. 

Чуйте още: