В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Димитров: Клиентите в България са по-умни

В развитие, 31.03.2016

14:17 | 31 март 2016
Автор: Кирил Петков
Димитър Димитров, изп. директор на AttractSoft. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Димитров, изп. директор на AttractSoft. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България наблюдаваме между 25-30% нарастване на онлайн рекламата на годишна база. Това каза Димитър Димитров, изп. директор на AttractSoft в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria в директно включване от IAB Forum, София. „За света ръстът също е в тези рамки. Това е феноменално - за три години имаме 100% увеличаване“.

„В никакъв случай, обаче, телевизията няма да загуби позиции. Тя губи позиции до толкова, до колкото хората започват да използват и допълнителен екран. Но истината е, че контентът е това, което задържа потребителя онлайн или пред екрана. Телевизиите трябва да се ориентират към все по-интересно съдържание, което да може да привлече повече аудитория“.

Ние разработваме платформа, която се грижи за клиентското преживяване, каза още Димитров. “Важно е клиентът да бъде разглеждан, като индивидуалност, а не да бъде облъчван постоянно“.

Пазарът в България е малък, но много интересен и предизвикателствата, които стоят пред нас, като компания и пред колегите са по-големи, отколкото на световните пазари. За да може да продаваме на пазар, като българския, е необходимо наистина бизнесът да влезе в ума на хората и след това в джоба“.

Има един мит, че хората са различни, каза предприемачът. „Истината е, че хората навсякъде са еднакви. Технологиите се движат с различен темп. Голяма част от технологиите идват с известно закъснение в България, но компаниите, които работят в сферата на дигиталните технологии, на интерактивния маркетинг и на персонализирания маркетинг в България, са много иновативни и полагат големи усилия, за да не изостават в никакъв случай“.

Относно клиентите в България Димитров каза: „Да, понякога се наблюдава тенденция, че клиентите в България са малко по-умни. Информирани са, четат, интересуват се и към тях трябва да се подхожда по-внимателно. Не се поддават на директна реклама във форматите, в които тази реклама би работила на други пазари“.

Вижте целия коментар във видеото: