В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Революцията в мобилните плащания ще дойде в България още тази година

Ваня Манова, мениджър на MasterCard за България и Македония, В развитие, 25.03.2016

18:30 | 25 март 2016
Автор: Investor.bg
Ваня Манова, мениджър на MasterCard за България и Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ваня Манова, мениджър на MasterCard за България и Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Онлайн плащанията са най-динамично развиващите се плащания в момента. Според проучване на Mastercard през 2015 89% от анкетираните са заявили, че ползват тази услуга на фона на 57% през 2014 и 37% през 2013. Това каза Ваня Манова, мениджър на MasterCard за България и Македония, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарът на онлайн плащания в България е зрял. Всички банки и финансови институции, които издават карти, са въвели необходимите нива на защита, свързани с електронните плащания, каза още тя. 

В безконтактните плащания следващата технологията, която ще навлезе и ще промени правилата на играта, са мобилните плащания. По думите й очакваната революция в мобилните плащания ще се случи още тази година в България.

Моето очакване е, че още тази година ние ще имаме истински мобилно NFC плащане в България.

Сред новите тенденции на пазара ще бъде и автентикацията с биометрични данни, посочи Манова.

Тя коментира още ефектите от въведените промени в края на миналата година за ограничаване на таксите на търговците до определени нива, с които се цели намаляване на техните разходи. "Очакването беше, че регулирането на тези такси ще намали таксите за търговците." Манова посочи, че на този етап не вижда подобни индикации на пазара, в частност за по-малките търговци. Подобни опити за регулиране на междубанковите такси са правени на определени пазари (в Австралия, Испания), но ефектът не е бил положителен. Ако има правила, те трябва да бъдат еднакви за всички, заяви Манова. 

Вижте целия разговор във видеото: