В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

София има потенциала да бъде един от градовете на бъдещето

Експерти коментираха как трябва да изглеждат умните градове и какво е значението им за гражданите

13:47 | 19 февруари 2020
Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи;  Владимир Данаилов, зам.-кмет „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи; Владимир Данаилов, зам.-кмет „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес се провежда специализираното издание на Конференцията „Knowledge City 2020 – градове на бъдещето ". В рамките на първия панел са били обсъдени общинските стратегии и връзката между община, институции и бизнес. Един от изводите е, че умният град е градът на умните граждани и управляващи. Градовете на бъдещето са тези, в които се предполага, че ще бъдем спокойни, по-здрави и ще имаме бърз и лесен достъп до всичко, което ни е необходимо.

Да, съществуват градовете на бъдещето, но за съжаление те не са на нашия континент и не са плод на нашата цивилизация. Ако можем да говорим за градове на бъдещето, бихме уточнили, че те са в Китай, с предпоставката, че са създавани от нулата. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, пред репортера Хюлия Айваз в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В Европа в демокрациите трябва да се съобразяваме с всеки един гражданин и обществена тенденция. Кардинално да се създаде такъв град не е възможно. Той не е самоцел, а се прави от хората за хората", допълни Шопов.

Според Владимир Данаилов, заместник-кмет „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“, градовете на бъдещето са в постоянен режим на готовност да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. "В този ред на мисли и София може да бъде потенциален град на бъдещето. Фокусът на местното правителство е в постоянното подобряване на градската среда, технологиите и инфраструктурата. Нашата столица може да бъде един от дигиталните лидери в Европа", изтъкна той.

В сферата на жилищно строителство Георги Шопов посочи, че има държави с преднина спрямо нас, които са въвели електронното строително разрешение, като Северна Македония и Сърбия.

"Умният град е умно планираният град. Съвременният град - това е дигиталният град", смята той.

"Електронното управление повишава ефективността на процесите и услугите", коментира Владимир Данаилов.

От своя страна, Георги Шопов даде като положителен пример и ролята на публично-частните партньорства.

"Разумно е София да се развива и в северната си част, изграждайки инфраструктурата с рамкова програма и срокове към общия устройствен план. Така се привлича капитал да се развива жилищно и административно строителство. Трябва да се стремим към създаването на такава програма", бе категоричен Шопов.