В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Страхът от терористични актове изнервя инвеститорите

Пазарен коментар на Симин Демокан, 24.03.2016

13:00 | 24 март 2016
Обновен: 13:44 | 24 март 2016
Автор: Investor.bg
Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страхът от терористични актове изнервя инвеститорите. Индексът Borsa Istanbul изглежда губи набраната инерция и в момента акциите спадат за трети пореден ден, с което записват най-продължителния си период на спад от 9-ти февруари насам. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Турция, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria

Лирата се обезценява спрямо долара и в момента се търгува на нива от 2.88 за долар, което е най-продължителният спад от януари насам. Ще следим изменението на лирата след решението на централната банка за лихвените проценти, което се очаква по-късно днес, каза още тя.

Според проучване, проведено от Bloomberg, преобладаващото мнение е, че и трите лихвени процента ще останат непроменени. Основният лихвен процент ще се задържи на ниво от 7.50% и ще остане непроменен за 13-ти пореден месец. Икономисти смятат, че централната банка може да намали горната граница на лихвения коридор, който се прилага при управление на ликвидността.

Ердоган настоява за намаляване на лихвените проценти, за да се подкрепи ръста на икономиката, докато според някои икономисти лихвеният процент трябва да бъде повишен, за да се овладее инфлацията.

Вижте целия коментар във видеото: