В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Селек: Инвеститорите търсят сигурни убежища

В развитие, 22.03.2016

14:36 | 22 март 2016
Обновен: 14:36 | 22 март 2016
Автор: Кирил Петков
Себастиян Селек, Bloomberg London. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Себастиян Селек, Bloomberg London. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Терористичните атаки в Брюксел и влиянието им върху пазарите в Европа, коментира Себастиян Селек, Bloomberg London в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това, което се знае до сега, е, че има три експлозии. Първите две се случват в бърза последователност, около 8 часа сутринта, местно време в Брюксел в зала за минаващи на летището в пиков час за заминаващи полети. След това летището е затворено, всички са евакуирани и то остава затворено поне до сряда. Входящите полети са насочени към други локации, включително към близките летища в Амстердам. Местните медии имат смесена информация за това колко са жертвите, но те обикновено са двуцифрени. След това се случва трета експлозия, която е недалеч от централата на ЕС. Цялата метросистема в момента е затворена, както и трамвайната и автобусна мрежа в града.

Нивото на терористична заплаха в Белгия е вдигнато до най-високо ниво. Министър председателят заяви, че инцидентите се третират, като възможни терористични атаки. Те идват четири месеца след терористичните атаки в Париж, при които загинаха 130 души. Само преди 4 дни човекът, който се счита за последния оцелял, беше заловен в Брюксел и ще бъде съден утре.

Както може да се очаква, настроенията на пазарите са доста силни. Инвеститорите се стремят към бягство от риска.

В часовете след атаките видяхме, че европейските акции спаднаха сериозно и се върнаха нагоре, но все още са на отрицателна територия.

Повечето сектори спадат, като туристическия и пътническия сектор спадат най-силно - с 1,7%. От авиокомпаниите най-силно бяха ударени AIG и Air France. Хотелските акции Acord достигнаха в един момент до петгодишно дъно.

Вместо да влагат пари в акции, инвеститорите търсят по-сигурни инвестиции. Виждаме съживяване на златото, което се повишава за пръв път от четири дни.

Има движение и на пазара на облигациите. Доходността на десетгодишните германски и белгийски облигации спадна.

Доходността на германските облигации стигнаха двуседмично дъно, а белгийските облигации стигнаха най-ниската си стойност от миналия април.

Имаше и отзвук и отвъд континентална Европа. Британската лира реализира най-големия си спад сред основните валути спрямо долара и еврото.

Атаките на спекулантите ще подхранят тезите на Brexit. Те ще се използват, за да подхранят тезата за желание да се напусне ЕС. 

Вижте целия коментар във видеото: