В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Спорът вече не е между Apple и ФБР, а между Силициевата долина и американските власти

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 16.03.2016

19:59 | 16 март 2016
Автор: Investor.bg
Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Apple успя да подаде в обещания пред съда и властите срок последните си официални документи. В тях компанията заявява, че не може един закон, който има 227 годишна давност, да отразява моментното състояние на правните норми и технологии. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Основното парче от целия пъзел се крие в това, че ФБР искат от Apple да създаде некриптирана версия на операционната система. Според компанията това може да създаде опасен прецедент. Веднъж създадена подобна правителствена оперативна система би могла да предизвика цяла лавина от подобни искания за разкодиране на устройства на концерна.

Спорът обаче не е вече на ниво Apple - ФБР, а на ниво цялата Силициева долина и американските власти. Той застрашава бизнес модела и бъдещето на Силициевата долина като такава, посочи още експертът. 

51% от американците смятат, че Apple трябва да отключи устройството си, а останалите по-големи технологични компании застанаха зад нея.

В последните години те също са подложени на доста сериозни искания от страна на властите за предоставяне на достъп до данни. Най-много изпратени към ФБР заявки за потребителите на социалната мрежа Facebook към декември 2015 има от САЩ. След нея се нареждат Индия и Великобритания. Най-много искания за данни от Федералните агенции и правителства към Twitter, от друга страна, са отправени към САЩ, Франция и Япония, каза още Попов. 

Ако съдът отсъди в полза на властите, това ще бъде много сериозен удар за Apple. Ще накара компанията не само да криптира това устройство, но и да предоставя възможност в бъдеще и за други свои смартфони. Засега Apple води в спора, а на 23 март ще бъде разгледано делото в съда.  

Повече може да видите във видеото: