В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Липсата на политическа воля затруднява създаването на механизъм за разследване на главния прокурор

Атанас Славов, преподавател в СУ, В развитие, 12.11.2019

19:13 | 12 ноември 2019
Атанас Славов, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Славов, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Венецианската комисия към Съвета на Европа препоръча конкретни стъпки за реформа у нас по отношение на главния прокурор. Българските власти обаче не са достатъчно креативни в създаването на процедура, която да покрие европейските стандарти. Това каза Атанас Славов, преподавател в СУ, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Славов коментира конкретните изисквания на Венецианската комисия. Той посочи, че според тях е необходимо да има независим орган или лице, което да разследва главния прокурор.

„Друго изискване е при обсъждането на производство срещу главния прокурор в рамките на Висшия съдебен съвет, членовете на прокурорската колегия да не гласуват при вземането на решение, защото те са подвластни на самия главен прокурор“, посочи още гостът.

„Сегашните текстове, които предлага Министерството на правосъдието, не отговарят дори частично на препоръките на Венецианската комисия“, смята Славов.

„Предложението на правосъдното министерство включва и тримата висши магистрати и дава възможност за политическо влияние в процеса. Начинът, по който са формулирани разпоредбите в този проект, би имал негативно влияние върху независимостта на председателите на двете върховни съдилища“.

„Препоръките на Венецианската комисия трябва да бъдат въведени на законодателно и евентуално конституционно ниво“, отбеляза експертът. Според него обаче настоящото мнозинство няма волята да стигне докрай, защото това означава "отваряне" на Конституцията до по-решителна промяна.