В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Основните нарушения на местния вот у нас - организационни

Калин Славов, изп. директор Асоциация Прозрачност без граници, В развитие, 28.10.2019

20:34 | 28 октомври 2019
Калин Славов, изп. директор Асоциация Прозрачност без граници. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калин Славов, изп. директор Асоциация Прозрачност без граници. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият тур от местните избори у нас премина сравнително спокойно. Повечето от нарушенията бяха от организационен характер. Това каза Калин Славов, изп. директор Асоциация Прозрачност без граници, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Славов отбеляза, че организационният характер на нарушенията не ги прави незначителни, а като пример за такива той даде неправилното боравене с бюлетините - непоставяне на втори печат, което прави вота недействителен и др.

Според госта изборният туризъм, който беляза местните избори през 2015 г., не е преодолян въпреки приетите законодателни мерки. „В някои от общините населението се повиши с между 6 и 10% в периода около местния вот“, посочи Славов.

„Има сериозна диспропорция между сигналите за нарушения и броя на наказаните“.

Като една от организационните мерки, които биха спомогнали за намаляването на изборните нарушения Славов посочи варианта бюлетините да не се броят в секционни избирателни комисии, а в преброителни центрове.

„Когато говорим за купуване на гласове, въпросът винаги опира до финансирането. За да може да се купуват гласове, трябва да има сив сектор... те са свързани органически“.