В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Липсата на работа ръка и бюрокрацията притесняват френските инвеститори у нас

Стефан Дьолайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, и Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, В развитие, 27.09.2019

20:22 | 27 септември 2019
 Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, и Стефан Дьолайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, и Стефан Дьолайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнес климатът в България е доста инвестиционно ориентиран. Френските предприятия смятат да инвестират в оборудване, машини, персонал и най-вече обучение на персонал. Ако има нещо, което да безпокои предприятията, това е липсата на работна ръка. Това посочиха Стефан Дьолайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, и Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостите се позоваха на проучване на институцията относно възприятието на френските компании за българската бизнес среда.

Те добавиха, че инвестициите у нас могат да нараснат значително, стига проблемът с работната ръка да бъде преодолян. 

Дьолайе коментира и факта, че голяма част от икономическите изостанали райони в страната имат потенциал и не страдат от толкова значителен недостиг на кадри, но им липсва инфраструктура.

„Отдалечените райони трябва да могат да предложат по-добра инфраструктура, за да привлекат предприятия“.

„Второто безпокойство, което компаниите изпитват, е по отношение на бюрокрацията“, посочи Дьолайе, като изтъкна мерките, включително свързани с дигитализацията и електронното правителство, които вече са предприети.

Като един от най-удовлетворяващите резултати от изследването Дьолайе отбеляза изместването на корупцията от водещата ѝ позиция като пречка за привличането на инвестиции у нас.