В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

За Европа Хилъри Клинтън ще е по-предсказуемият президент

В развитие, 02.03.3016

20:09 | 2 март 2016
Автор: Севделина Илиева
д-р Асен Асенов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
д-р Асен Асенов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хилъри Клинтън би била по-предсказуем кандидат в Европа, защото в голяма степен ще продължи сегашната американска външна политика. Хората трябва да направят разлика между това, което говори Доналд Тръмп и това, което евентуално ще направи.

Тръмп би бил по-добрият избор за бизнес отношенията с Русия, тъй като декларира многократно, че ще се бори за едно по-добро партньорство. Той вероятно ще иска да предоговори досегашните търговските споразумения с Европа. В този смисъл Клинтън ще внесе по-голямо спокойствие. Това каза д-р Асен Асенов, преподавател по икономика в Американския университет във Вашингтон, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изрази очакванията си, че на 15 март Хилъри Клинтън ще спечели вътрешната надпревара в Демократическата партия, а Доналд Тръмп - в Републиканската.

Асенов коментира още спецификите в икономическите програми на двамата основни кандидати. По думите му нещо ново за републиканците е, че и двамата кандидати - Круз и Тръмп - се обявяват за по-протекционистична външнотърговска политика.

При евентуален избор на Тръмп, споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ най-малкото ще се забави, а може и съществено да се промени, смята икономистът. По думите му Клинтън се обявява за запазване на съществуващите договорености и "едва ли ще наложи сериозни ревизии на сегашната позиция на САЩ" във връзка с либерализацията на търговията.

Американската икономика в момента е най-стабилната от големите икономики. Големият риск идва отвън и той се казва Китай. 

Асенов обясни, че причината е в многото американски фирми, които имат огромни инвестиции в Китай. Така при срив на икономическата активност там, тези фирми няма да реализират голяма печалба, а това индиректно ще се отрази на фондовите пазари и ще намали доходите на американците, което ще повлияе върху покупателната им способност и би довело до забавяне на американската икономика. Асенов изрази очаквания волатилността на пазарите да продължи. 

Вижте целия разговор тук: