В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Промените в ДОПК ще облекчат процеса за разрешаване на международни данъчни спорове

Георги Симеонов, директор „Данъци“ в Deloitte, Александър Стефанов, старши мениджър отдел "Трансферно ценообразуване", В развитие, 23.04.2019

20:15 | 23 април 2019
Обновен: 20:20 | 23 април 2019
Георги Симеонов, директор „Данъци“ в Deloitte, Александър Стефанов, старши мениджър „Данъци“ в Deloitte (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Симеонов, директор „Данъци“ в Deloitte, Александър Стефанов, старши мениджър „Данъци“ в Deloitte (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предвиждат се промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) заради въвеждането на европейска директива. Не само в ЕС, но и по света през последните години има фокус върху прякото облагане и т.нар. справедлив дял данъци от международните бизнеси в различни държави. Това каза Георги Симеонов, директор „Данъци“ в Deloitte, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Виждаме, че посоката е към по-стриктен контрол върху бизнеса, повече критерии, повече необходимост от ресурси, които бизнесът да влага, за да отговаря на данъчните изисквания. Световната рамка дава възможност и на способи, с които бизнесът да постигне по-голяма правна сигурност".

Сред тях е възможността за разрешаване на спорове при вероятно двойно данъчно облагане, коментира Симеонов.

"В определени случаи се стига до т.нар. икономическо двойно данъчно облагане. Тогава определена международна компания може да бъде обложена в две държави за едни и същи доходи".

Това не е нов начин за уреждане на подобни спорове, заяви Александър Стефанов, старши мениджър отдел "Трансферно ценообразуване".

"Такава възможност за процедури по взаимно споразумение има и в съществуващите спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. В контекста на трансферното ценообразуване има и специален инструмент, който се нарича арбитражна конвенция. Тя действа само на територията на Европейския съюз".

Промените по-скоро са насочени към усъвършенстването на процедурите и създаването на ясни правила, допълни Стефанов.

"От практическа гледна точка най-важният проблем на процедурата по взаимно споразумение беше, че няма конкретно регламентиран срок, в който държавите следва да се споразумеят. Ако тази процедура продължи дълго време, може да не бъдат постигнати нейните цели".

Една от основните цели на директивата е да се създаде по-ефективен механизъм за провеждането на тази процедура и предоставянето на възможност за окончателното разрешаване на спора, обясни той.

Плюсът на процедурата по взаимно споразумение е, че решението от нея е абсолютно обвързващо и за двете администрации, отбеляза Симеонов.

Целия разговор може да проследите във видео материала.