В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Какво трябва да знае бизнесът за новия Закон за защита на търговската тайна?

Петя Мургова - управляващ съдружник и основател на Адвокатско дружество "Мургова и партньори”, В развитие, 22.03.2019

19:42 | 22 март 2019
Петя Мургова - управляващ съдружник и основател на Адвокатско дружество” Мургова и партньори". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петя Мургова - управляващ съдружник и основател на Адвокатско дружество” Мургова и партньори". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към момента понятието „търговска тайна“ се споменава в над 14 закона у нас. Поради тази фрагментарност и разпокъсаност новият Закон за защита на търговската тайна идва точно навреме, дори е леко закъснял. Това каза Петя Мургова - управляващ съдружник и основател на Адвокатско дружество "Мургова и партньори”, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Като друга причина за въвеждането на закона Мургова отбеляза необходимостта България да приложи европейското законодателство като страна членка на Европейския съюз – в случая Директива 2016/943.

„Смисълът на Директивата е да даде рамката на държавите членки и те да въведат закона, отчитайки някои вътрешни фактори. В конкретния случай обаче Директивата е буквално пренесена, което може да създаде някои проблеми при тълкуването и прилагането на закона“.

Като основни изисквания за бизнеса Мургова определи информацията, касаеща търговската тайна на дадено предприятие, да бъде определена като такава и да има ограничен достъп до нея.

„Трябва да има и определени лица, на които да е възложено да вземат всички необходими мерки за защитата и съхранението на тази информация... Компанията също трябва да е предвидила и въвела мерки в тази насока“.

Ако едно предприятие не е направило всички тези стъпки, то не може да се позове след това и да търси обезщетение за разкриване на неговите търговски тайни, допълни гостът.