В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Могат ли други да завладеят китайските позиции на американските пазари?

Проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра "Икономика" на Стопанския факултет към Софийски университет, В развитие, 07.02.2019

14:14 | 7 февруари 2019
Проф. Стефан Петранов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Стефан Петранов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки, че е трудно да се предвиждат събитията, защото нямаме информация как вървят преговорите между САЩ и Китай, е по-вероятно да се постигне споразумение между тях до 1 март, защото в противен случай и двете страни губят. Разбира се, е възможно при едни преговори да не се стигне до позитивен резултат и да започне тази търговска война, за която толкова се говори. Това мнение изказа проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра "Икономика" на Стопанския факултет към Софийски университет, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Приемливо би било да няма повече ескалация при търговските мерки и двете страни да се стремят към решаването на съществуващите между тях проблемни въпроси. А те засягат една по-балансирана търговия между страните. Или - износът от Китай за САЩ да не превъзхожда толкова износа от САЩ за Китай. Да се обсъдят и въпросите за интелектуалната собственост, които повдигат САЩ, както и проблемите с валутния курс на юана. Ако се намери съгласие по тези въпроси, преговорите ще са успешни", посочи проф. Петранов.

Професорът коментира и другата перспектива - да не се стигне до търговско споразумение, тогава налагането на мита от страна на американската администрация ще има негативен ефект, който ще се разпростре върху различни страни и в различна степен. 

"Преди всичко е възможно да продължи експортирането на част от китайските стоки, които така или иначе се експортират за САЩ, защото са достатъчно конкурентноспособни от гледна точка на цената и могат да получат подкрепа от страна на китайското правителство, под една или друга форма - например чрез експортни субсидии. От друга страна, ако китайските стоки не се експортират за САЩ в по-голяма степен, тяхното място може да бъде заето от други страни, като не е сигурно, че американската икономика ще успее да запълни търсенето на тези стоки. Според оценките, сравнително  малка част от тези стоки могат да бъдат произведени от САЩ", каза още проф. Петранов.

В такава ситуация, при опит за експорт на мястото на китайските стоки от други страни производители - кой ще спечели или губи, зависи от конкретните стоки.

Американската икономика и гъвкава и с времето може да заеме по-голям дял, каза още проф. Петранов. "И аз вярвам, че те ще заемат по-голям дял, защото предполагам, че тези оценки за улавяне на 6% от китайския износ за САЩ са по-скоро краткосрочни, няма как в рамките на кратък срок, месеци или година-две, да се създадат нови производства и производствени вериги. Предполагам, че в по-дългосрочен план американската икономика ще може да заеме повече от 6%. Всичко това ще означава, че американските потребители вместо да потребяват евтините китайски стоки, ще потребяват тези, които са местно производство, но те ще бъдат по-скъпи", каза още гостът по повод възможностите за производство в САЩ на внасяните сега стоки от Китай. 

Вижте целия разговор във видео материала.