В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ЕС трудно ще постигне единство по данъчното облагане на технологичните компании

Адв. Полина Терзийска, управляващ партньор в Prosperamo Legal, В развитие, 19.11.2018

14:00 | 19 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Данъкът върху приходите на технологичните компании е нещо напълно логично като последваща стъпка в данъчните реформи на ЕС, тъй като дигиталната икономика напредва и се развива в геометрична прогресия. Оказва се, съществуващите механизми за данъчно облагане в момента не са адаптирани към тези отношения. В цифровите услуги се получава следното изкривяване: печалбата се генерира на едно място, в една държава - членка на ЕС, където обаче компанията, технологичният гигант, предоставящ тези цифрови услуги не е базирана физически". Това каза адв. Полина Терзийска, управляващ партньор в Prosperamo Legal, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

Адв.Терзийска даде следния пример:

"Потребители в Германия ползват услугите на технологичната компания, като обаче данъците върху тях се внасят в държавата, където е регистрирана компанията, която ще бъде субект на облагане. Реформата, която се планира, цели да възстанови тази прекъсната връзка между мястото, където реално се предоставя услугата и генерира печалбата и мястото, където е регистрирана компанията, като водещо ще бъде това в коя държава членка са потребителите или бизнесите, ползващи услугата". 

Проблемът на данъчното облагане, който реформата цели да реши, се корени в съществуващото неформално право на избор на компанията, предлагаща услугите, да предлага на територията на целия ЕС продуктите си и да си избира държава на регистрация с най-изгодните за нея данъчни ставки, уточни адв.Терзийска.

Пакетът мерки е озаглавен "Справедливо облагане на дигиталната икономика" и ще преразпредели облагането на база на мястото, където се консумират дигиталните услуги.

Въвеждане през тази година на данъка гостът преценява като невъзможно, тъй като става дума за много тежка данъчна реформа. На ниво ЕС, промени в данъчните политики относно облагането на доходите могат да се въведат само тогава, когато е налице единодушие на всички държави - членки по въпроса. Постигането му е доста трудно. Към момента Ирландия се е обявила категорично против, посочи още Терзийска. 

"Такива мерки със сигурност ще бъдат взети в индивидуални държави.  Друга опция, паралелно на това, е да се постигне споразумение на ниво международен договор или привеждане в ход на процедура за засилено сътрудничество между отделни държави - членки в ЕС, при която над 9 държави могат да се кооперират, да интегрират определени политики, които да действат само за тях и без да касаят държави които са се обявили против дадени мерки. Ако реформите са в интерес на конкретната държава, тя ще я подкрепи и ще привлече още данъци за хазната си".

Гледайте видео материал по темата.