В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Необходими са държавни стимули за използването на енергия от биомаса у нас

Проф. Анна Аладжаджиян, председател на Националната асоциация по биомаса, В развитие, 05.11.2018

14:28 | 5 ноември 2018
Проф. Анна Аладжаджиян, председател на Националната асоциация по биомаса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Анна Аладжаджиян, председател на Националната асоциация по биомаса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Известно е, че използването на фосилни горива води до замърсяване на въздуха. В това отношение замяната на всички тези източници на енергия с биомаса би могла да предотврати високите количества на вредни емисии в атмосферата, както и на праховите емисии. Преминаването към такава енергия обаче трябва да бъде стимулирано от държавата. Това каза проф. Анна Аладжаджиян, председател на Националната асоциация по биомаса, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Аладжаджиян изтъкна необходимостта от въвеждане на държавна политика, която да стимулира замяната на старите горивни устройства с нови, тъй като именно в новите има елементи, които реално са предвидени да предотвратяват изпускането на прахови частици. Гостът посочи, че вече има такава идея, като стимулите към потребителите са финансови, конкретно - премахването на данък добавена стойност при закупуването и монтирането на съоръженията.

Финансови стимули са необходими и за потребителите на пелети, смята още гостът.

„Производителите вече се насочиха към пелетите. Необходимо е обаче консуматорите също да бъдат насърчени по някакъв начин, за да заменят използваните дърва с пелети“.

Аладжаджиян посочи, че потенциалът на биомасата у нас се развива, а в страната вече има и чуждестранни инвеститори в сектора.

Според експерта липсата на служители в областта може да се преодолее чрез мерки на Министерството на образованието, които да насърчат младите хора да завършват специализирани училища и да имат интерес към работата в подобни предприятия.

Вижте целия разговор във видео материала.