В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на жилищни имоти в България има нужда от либерализация

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, В развитие, 09.10.2018

13:30 | 9 октомври 2018
Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложените промени в Закона за местните данъци и такси няма да доведат до съществени изменения на пазара на жилищни имоти - няма да подобрят качеството и стойността на жилищните продукти. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Шопов посочи, че предложението за намаляване на данък сгради с 50% само за едно основно жилище на един гражданин не би имало отражение върху пазара, тъй като то е частична мярка. Според госта тя не е и в правилната посока. Шопов изтъкна, че по-ниският данък няма да увеличи интереса към жилищата, да доведе до повишение на броя на имотите, отдавани под наем, или да генерира ръст в продажбите им.

Гостът коментира, че България остава една от малкото държави без ясна жилищна политика и изрази мнение, че честата промяна на Закона за местните данъци и такси се дължи на факта, че той е един от най-конкретизираните, а изменението му е възможно да се осъществи най-лесно и бързо.

Според Шопов обаче желанието за „раздвижване“ на пазара би било постижимо чрез съвсем различни методи.

„Съвременната жилищна политика в едно демократично общество не би трябвало да се гради чрез въвеждане на рестрикции, санкции и изменения на съществуващите закони. За да се насърчи пазарът, той трябва да се либерализира. Режимът за получаване на разрешителни за строеж, цялата дейност по осъществяването му и привеждането на сградите в експлоатация – също“.

Гостът добави, че именно тази либерализация би довела до нормализиране на цените за потребителите, тъй като така предлагането ще надвишава търсенето и същевременно ще повиши качеството на жилищата с оглед на нарасналата конкуренция.

Шопов подчерта и необходимостта при промените в жилищната политика в България да се обособят два отделни стълба - на съществуващ сграден фонд и на новоизграждащ се такъв. Според него различията в принципите им пораждат необходимостта от разделение между тях.

Гледайте видео материал с целия разговор по темата.