В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бъдещите безотпадъчни технологии тръгват от биомимикрията

Лилиан ван Даал, 3D дизайнер, В развитие, 05.10.2018

18:15 | 5 октомври 2018
Лилиан ван Даал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лилиан ван Даал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Биомимикрията, която в същността си означава „учене от природата" и използва решения от природата с цел подобряване нашите продукти и продуктови процеси, като подход в дизайна провокира към създаване на продукти без отпадъци, а така запазва чиста околната среда. Тя се използва за подобряване на ефективността и устойчивостта на продуктите и процесите". Това разказа Лилиан ван Даал, 3D дизайнер, в интервю на Хюлия Айваз, журналист от Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие".

Проблемите, които се разрешават с комбинацията на биомимикрията и 3D-принтирането са свързани с намаляването на използваните в продуктите разнородни материали, лепила, отпадъци, които би било невъзможно да се рециклират. Надеждите на дизайнерката са 3D-принтирането да се превърне в техника за производство.

"Например мебелите, които имаме у дома. Те обикновено правят от множество разнообразни материали, което създава много материални отпадъци. Различните материали се слепват заедно, което прави невъзможно рециклирането на продукта. В природата не съществува никакъв материален отпадък. Природата не използва прекалено много материали. Тоест, как природата създава подобен продукт, как би трябвало природата да създаде такъв продукт. В природата един единствен материал се развива с различни структури. А това е също начинът, по който се създава разнообразието. Тоест можем да направим мека мебел от един единствен материал, единствено чрез промяна в структурата".

За пръв път по този начин към изработването на продукт се обръща Дайна Баумайстер, дизайнер от САЩ, която с екипа си създава компания, наречена „Байомимикри 3,8“. Приложението на биомимикрията днес е по-често в архитектурата, отколкото в дизайна, но това се променя, коментира ван Даал.

"Повече хора и дизайнери се запознават с биомимикрията и се надявам, че в бъдеще всички ще я използват".

3D-принтирането, което дизайнерката използва, все още е скъпо. Но тъй като мнозина прибягват до него, скоро цената му ще се промени, казва тя. За нея е и по-добър начин за дизайн, по-устойчив.

"Защо тогава да не платим малко повече за много по-устойчив продукт, отколкото да създаваме продукт, с който произвеждаме единствено допълнителни отпадъци, които замърсяват планетата си. Това е въпрос на избор".

Дизайнерката е открила начин да спести 50% от времето и разходите за принтиране, като прави последния си продукт от малки части – като пъзел.

"За него почерпих вдъхновение от връзките в природата, за да избегна, разбира се, използването на лепило. Тъй като не искам да ползвам лепило. По този начин можех да създам много ефективна конструкция чрез 3D принтер".

"В днешно време е вярно, че се губим в технологиите, тъй като има толкова много нови технологии", каза още Лилиан ван Даал, която застъпва мнението, че "развиваме все по-голяма дистанция от природата, но също така можем да използваме тези технологии, за да се доближим и да пресъздадем природата по много по-точен начин, като например чрез 3D-принтирането". 

Продуктите, които показва може би изглеждат футуристични, но е въпрос на време да свикнем с подобен вид дизайн и по този начин да променим живота си, уверена е дизайнерката.

 Целия разговор гледайте във видео материала.