В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България има нужда от политика за стимулиране на електромобилността

Димитрина Христева, ръководител на Международно специализирано изложение Electro Mobility Expo 2018, В развитие, 12.09.2018

14:40 | 12 септември 2018
Димитрина Христева, ръководител на Международно специализирано изложение Electro Mobility Expo 2018. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитрина Христева, ръководител на Международно специализирано изложение Electro Mobility Expo 2018. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електромобилите са бъдещето на транспорта и мобилността. Секторът е ключов за българската икономика и за екосистемата в страната. Той предлага възможност за по-чист и евтин транспорт и превоз на стоки. Властта трябва да подкрепи неговото развитие и да стимулира потребителите да намерят основание да предпочетат електомобилите. Това каза Димитрина Христева, ръководител на Международно специализирано изложение Electro Mobility Expo 2018, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Българската икономика ползва евтин ток, а не евтин петрол, добави Христева.

"България има интерес от евтино придвижване и пътуване, както и евтин транспорт на стоки. Разбира се, и от чист въздух“.

Христева посочи, че в страната вече има предприети стъпки за насърчаване на електромобилността  – електромобилите са освободени от заплащането на такса за синя и зелена зона, както и от заплащането на годишен местен данък. Към момента в България вече има около 110 зарядни станции, около 600 изцяло електрически автомобили се движат по улиците, добави гостът.

Според нея липсата на субсидии за физически лица е един от основните недостатъци, тъй като въвеждането им би насърчило потребителите и би развило пазара.

Гостът посочи, че първоначалната инвестиция в електромобил само след няколко години може да се изравни или дори да се окаже по-евтина от тази в конвенционален автомобил, тъй като пътуването с електромобил е доста по-евтино като пробег. По думите ѝ не бива да се пренебрегва и фактът, че последващата поддръжка на електрически автомобил струва по-малко от тази на конвенционален.

Христева изрази мнение, че до няколко години цената на електромобилите дори ще бъде по-ниска от тази на конвенционалните превозни средства.

„Батерията е най-скъпата част, която би могла да се развали в електромобила. Цените на батериите също спадат и ще продължават да намаляват. Вече се работи не само за увеличение на пробега, но за по-бързото зареждане на батерията. До няколко години електромобилите ще са много по-достъпни".

Произвеждането на електроенергия чрез по-чисти варианти гостът определи като основен ангажимент на държавите и производителите на електроенергия, но добави, че вече има предприети мерки и в тази насока.

Предстои и Еlectro Mobility Expo – първото изложение на електромобили у нас, което ще се проведе от 13 до 16 септември в Sofia Ring Mall. Христева посочи, че почти всички европейски и световни производители, които предлагат електрически модели, ще бъдат част от него.

България също ще има представители, които са разработили както електрически автомобили, така и зарядни станции, добави гостът.

Вижте целия разговор във видео материала.