В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Катастрофата при Своге е риск за резултатите на Трейс Груп през годината

Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс АМ, В развитие, 11.09.2018

20:29 | 11 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите проекти в България за пътно строителство са изпълнени и ако "Трейс Груп" иска да задържи стойностите на акциите си, трябва да потърси реализация зад граница. Негативният имидж на дружеството, след катастрофата при Своге е естествено да се отрази на движението на акциите му. Това каза Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс АМ в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. Гостът коментира понижението на стойността на акциите на „Трейс Груп Холд“, което от 24 август насам е от 23 %. 

"Последният отчет на дружеството за шесмесечието беше добър, той обърна тренда от миналата година, в момента дружеството страда от други неща и те са свързани с лошия имидж, в следствие на катастрофата край Своге".

Към момента „ Трейс“ е на второ място по загуба от целия Sofix индекс, уточни Димитров и основната част от загубите на дружеството идва от последния период. Но съотношенията са добри и ако изчисти имиджа си и докаже, че нарушенията около инцидента не са по вина на дружеството, е възможно да се възстанови позициите си. Експертът каза още, че нормално е при по-развит пазар имиджа на една компания да влияе на цените на акциите й.

"Реакцията на пазара е нормална, ако се докаже вина на дъщерното дружество и се стигне до искане на обезщетение, това ще натежи на бъдещите финансови резултати".

Това коментира гостът и сравни ценовото движение на акциите на компанията за същия момент от миналата годината - 4 лева, с влизането в индекса компанията е получила тласък и стойността на акциите й се повишила до 5 лв., след което се стабилизира около 4. 

"Като отчетем факта, че дружеството се движи в сектор, изцяло зависим от обема на поръчките, но и с плащания, които могат да се осъществяват в различни тримесечия, често на етапи, може би в един 2-3 - годишен период е възможно да се постигне стабилност на дружеството".

Позицията държи известен риск, според коментара на госта, защото естеството на работа не е свързано с еднократно предаване на обекта, а с бъдеща поддръжка и е възможно да възникнат проблеми и претенции, каза още Даниел Димитров.

Повече - гледайте във видеото.