В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България може да се върне към астрономическото време с отмяна на едно ПМС

Анета Алашка, ПР на БСК, В развитие, 03.09.2018

14:28 | 3 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Без много процедури, само с отмяната на едно постановление на Министерски съвет, с което е въведено, България може да се откаже от лятното часово време .Това заяви Анета Алашка, ПР на БСК, организатор на петиция за отмяна на лятното часово време в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

За целта е необходимо правителството да направи обществено допитване до гражданите какво предпочитат и да се вземе решение, уточни гостът.

"Да се сменя ли времето – на лятно и зимно е изцяло в правомощията на националните правителства. ЕК препоръча запазването на лятното часово време, над 4 млн. европейци са гласували за него. Но дори да излезе с такава препоръка, тя не  е задължителна за различните държави".

Аргументите за запазване на смяната на времето не са много ясни, посочи Алашка, докато аргументите против стават все повече. 

"Формално погледнати те са свързани с причини от здравословен характер, но имат и силно икономическо въздействие. Необходимо е подготвянето на един нормативен акт, който да премине през институциите на ЕС, процедурата е тежка и не може да се каже кога ще има решение. Европейската директива не е задължителна, дали да се сменя времето е изцяло в правомощията на националните правителства".

 У нас въпросът може да се реши бързо, допълни гостът, с една отмяна на постановлението на МС, което го въвежда, без утежняващи административни мерки. Това дава заявка, че още при приемането на директивата е преценено, че не би се създал някакъв радикален проблем на ниво ЕС. Важно е да има синхронизиране на дата и време в което да стане промяната, допълва Алашка.

"Промяната на времето вече не носи тези икономически ползи, които някога е носела. Тя е остарял механизъм, който по-скоро пречи, отколкото носи позитиви".

Гледайте видео материала.