В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Има сериозни пропуски в подготовката на България за влизане в еврозоната

Георги Ганев, икономист и преподавател в СУ Св. Климент Охридски, В развитие, 23.08.2018

14:40 | 23 август 2018
Обновен: 14:40 | 23 август 2018
Георги Ганев, икономист и преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Ганев, икономист и преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да има равни правомощия с Българската народна банка (БНБ), за да получи членство в чакалнята на еврозоната. Това каза Георги Ганев, икономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„На много места в закона за БНБ трябва да се добави като имащи правомощия наравно с БНБ и ЕЦБ, а в някои случаи и Съвета на Европейския съюз, което досега не е предложено в законопроекта на правителството, а трябва да се направи“.

Двете големи празнини в плана за действие за влизане във валутния механизъм ЕRM II на правителството са конфликтът на интереси в закона за корупцията и липсата на ЕЦБ като имаща равни правомощия в много отношения с БНБ, обясни Ганев.

„Втората област, която не е засегната по никакъв начин и ще продължи да присъства в европейските доклади, тъй като не отговаря правно на изискванията за членство, е забелязаният от юристите на ЕЦБ конфликт на интереси в Закона за противодействие на корупцията. В закона е въведено основание за изключване от всякаква длъжност, включително и управители на БНБ. ЕЦБ разчита това като противоречащо на изискванията за независимост на членовете на управителния съвет на национална банка“.

Икономистът изрази мнението си и за въведения преди 21 години валутен борд в България.

„Трябва да се отбележи, че през изминалите 21 години с валутен борд в България, особено при казуса КТБ и последвалата атака срещу няколко банки в страната, се вижда, че механизмът може да издържа. Необходимо е да има достатъчно буфери във фискалната система и голямо обществено доверие в останалата банкова система, за да се посрещат без драстични мерки подобни епизоди. Най-вероятно това ще се формализира“.

Целия разговор вижте във видеото.