В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как се развива IT секторът в България

Антон Тодоров, директор бизнес развитие на A Data Pro, В развитие, 15.08.2018

14:18 | 15 август 2018
Обновен: 14:18 | 15 август 2018
Антон Тодоров, директор бизнес развитие на A Data Pro, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Антон Тодоров, директор бизнес развитие на A Data Pro, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

IT индустрията е от съществена важност за България. Тя генерира висока добавена стойност в страната, а и в много голяма степен формира възможности за повишаване на трудовата заетост. Към момента темповете на ръст на сектора са добри. Това каза Антон Тодоров, директор бизнес развитие на A Data Pro, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Тодоров припомни, че имаше тенденция IT компаниите да са съсредоточени в столицата, но посочи, че към момента се наблюдават и множество компании, отварящи офиси в различни градове в страната.

„Съсредоточаването на компаниите от IT сектора в столицата не беше случайно. Все пак най-много кадри на пазара на работна ръка има именно там. В допълнение към това са и множеството университети, които подготвят нови кадри. Тази тенденция към момента е прекъсната. Компаниите не са съсредоточени само в София, а и в малките градове. Водещото при избор на град е работният му потенциал. Добър работен потенциал има не само в София“.

Според госта привличането на кадри в IT сектора може да се постигне и чрез преквалификация на служители, заемащи работни места извън него. Вариант е и представянето на България като място с добри възможности в тази сфера пред хора, напуснали страната, с цел завръщането им, добави той.

„Тези варианти изискват инвестиции и обучение, но са подходящи и може да сработят“.

Експертът посочи, че в България има множество чуждестранни инвестиции в сектора. Той поясни, че те са както в създаването на нови компании в страната, така и в преместването на конкретни дейности на компании.

Средата за стартъпи в България Тодоров определи като „изключително динамична“ през последните години и с много възможности за добри инвеститорски решения.

Вижте целия разговор във видеото.