В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Зимбабве отвори за инвестиции всички сектори от икономиката си

Алберт Макочеканва, професор по икономика и председател на Департамента по икономика в университета в Зимбабве, В развитие, 09.08.2018

14:50 | 9 август 2018
Снимка: Pyxabay
Снимка: Pyxabay

Емерсън Мнангагва обещава да бъдат преразгледани репресивните спрямо народа на Зимбавбе закони, въведени от сваления президент Робърт Мугабе, а част от тях и отменени. Но е трудно да се каже дали новият президент на Зимбабве ще успее да възстанови отношенията на страната с икономическите суперсили и да изпълни изискванията на световната общественост по отношение на върховенството на закона. Това заяви Алберт Макочеканва, професор по икономика и председател на департамента по икономика в университета в Зимбабве в телефонно интервю в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Новият президент и бивш поддръжник на Мугабе е изразил такова намерение още преди изборите в африканската държава, съобщи професорът. 

" Не мисля, че все още е направено много,  но беше отменен действащият през миналата година закон за инвестициите и сега за инвестиции, които идват в Зимбабве, са отворени всички сектори на икономиката".

Гостът заяви, че в държавата му има огромна корупция и много страни не искат да инвестират в нея по тая причина. В това отношение новият президент Мнангагва  иска управлението на средства да стане по-ефективно. 

"Мугабе използваше множество закони да репресира народа. Емерсън Мнангагва обеща те да бъдат преразгледани и някои от тях отменени, особено сега, когато страната е под надзора на световната общественост. Тази трансформация ще възроди икономиката и ще позволи идването на нови компании в страната".

Професорът по икономика потвърди данните за насилие в дните след вота, при което са загинали 6 души, като уточни, че недоволни от забавянето на изборните резултати демонстранти са влезли в стълкновение с полицията. 

Макочеканва каза още, че според изявленията на едни наблюдатели изборите са били свободни и честни, но според други, сред които са и европейските, още преди вота е имало сигнали за намеса с цел въздействие върху избирателите и въпросът дали са били честни остава и днес. 

"За момента е трудно да знаем дали репресиите ще продължат, новият президент беше един от защитниците на Мугабе, но в момента иска да обрисува една добра картина на Зимбабве пред външния свят. Ако тези репресии продължат това няма да стане".

Целия разговор гледайте във видеото.