В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как технологиите могат да намалят сметките ни за телефон?

Пламен Тенев, софтуерен инженер, В развитие, 04.05.2018

15:09 | 4 май 2018
Автор: Даниел Николов
Пламен Тенев, софтуерен инженер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламен Тенев, софтуерен инженер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският потребител вече може да ползва мобилно приложение, с което да се обажда на телефонни номера, започващи с 0 700, без да плаща. За да представи продукта си „0 700 безплатните номера“, софтуерният инженер Пламен Тенев гостува в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Приложението е следното. Когато трябва да звъннеш на някоя институция – било то банка, държавна, куриер, дори да си поръчаш храна, най-често ти се налага да набереш номер, който започва с 0 700, а той се води на цената на градски разговор. Това е около 30 стотинки на минута. Тези номера не са покрити от безплатните, но зад тях всъщност стои един фиксиран или мобилен, който е покрит от безплатните минути. Дефакто има напълно легален начин да проведеш същия разговор, който да ти излезе напълно безплатно“.

Специалистът обясни, че е намерил доста скрити номера и ги е пакетирал като приложение с телефонен указател. Той даде информация кои са основните видове номера, които е хубаво да разпознава потребителят на телефонна услуга:

„Има три типа номера, които преобладаващо се използват. 0 700 – те са на цената на градски разговор и потребителят е таксуван... 0 800 са номерата, за които заплащат самите институции... Третите номера са импулсните. Колкото и странно да звучи, има няколко институции, които използват импулсни номера, за да обслужват клиентите си“.

Приложението е и ще остане безплатно, обеща Пламен Тенев.

Целия разговор вижте във видеото.