В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как ЕС и България могат да постигнат кръгова икономика

Антон Пейчев във В развитие, 05.04.2018

12:23 | 5 април 2018
Обновен: 13:23 | 5 април 2018
Автор: Кирил Петков
Антон Пейчев, старши експерт в Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", МОСВ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Антон Пейчев, старши експерт в Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", МОСВ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реалистично към средата на тази година ще бъдат приети окончателните директивни текстове, свързани с Пакета за създаване на кръгова икономика на ЕС. След това ще бъдат официално публикувани като ново законодателство и държавите членки ще имат две години за транспонирането.

Това каза Антон Пейчев, старши експерт в Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", МОСВ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Пакетът за създаване на кръгова икономика бе представен като инициатива на ЕК през 2015. В рамките на две години течеше един доста интензивен преговорен процес между държавите членки и след това между държавите членки и комисията. В момента текат формални процедури по изчистване на текстовете". 

Това, което е заложено, са доста по-високи цели за рециклиране - 65% рециклиране на битовите отпадъци до 2035 година, до 10% депониране на битовите отпадъци, каза събеседникът. 

"Много по-голям акцент се поставя върху мерките по превенция. В тази връзка ще бъде необходима работа и с бизнеса, и с гражданите за повторна употреба и генериране на по-малко отпадъци". 

Какви са препятствията пред осъществяването на идеите на кръговата икономика на европейско ниво и в България?