В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Предприемат се реални стъпки за облекчаване на жп връзките с Гърция

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ, Кириакос Луфакис, президент на SEVE, В развитие, 20.02.2018

18:22 | 20 февруари 2018
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

В момента 90% от товарния трафик между България и Гърция се осъществява посредством автотранспорт. Това, освен че не е екологично, също така не спомага за развитието на крупни интермодални пристанища като Пирея и Солун от гръцка страна и Варна и Бургас от българска.

Това коментира във „В развитие“ с водещ Светозар Димитров Петър Мутафчиев от Форума за балкански транспорт и инфраструктура. Гост в предаването бе и Кириакос Луфакис, президент на гръцката международна бизнес асоциация SEVE.

За да се преодолее този проблем, респективно да се развият жп връзките между България и Гърция, на първо място трябва да се постигне договореност между отделните предприятия, а на второ място да се подобри споразумението между България и Гърция, посочи гостът в студиото. 

Към момента всеки желаещ да превозва товари през жп мрежата към Гърция, трябва да има сключено споразумение с най-големия играч на пазара там – бившите държавни, сега вече частни железници.

Сега обаче такова споразумение има само БДЖ, но не и частните компании. Именно това е била една от целите на среща, организирана днес в столицата от ФБТИ и SEVE. На нея е станало ясно, че подобни споразумения могат да бъдат сключени до няколко месеца.

За съжаление, жп транспортът между България и Гърция не е достатъчно развит. В момента сме свидетели на ситуация, при която автотранспортът между двете страни е по-евтин от железопътния, а е нормално да бъде обратното. Причините се коренят както в инфраструктурата, така и в правната рамка, посочи на свой ред Луфакис.

Така например последното споразумение, урегулиращо жп транспорта между двете страни, е от далечната 1965.

Необходимо е този договор да бъде преразгледан, като това да промени пазара. Подобен ход ще намали времето за транспортиране на стоки, ще намали разходите и ще позволи превозването на много по-големи обеми“, заяви още той.

Именно поради това е бил създаден „балкански център“, който да се занимава с въпроса. Негови членове са България и Гърция, но и страни като БЮРМ и Сърбия могат да се присъединят към него в близко бъдеще.

Очаквайте видео с целия разговор!