В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Манчестър сити - първи в света по финансова мощ

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 05.01.2018

13:00 | 5 януари 2018
Обновен: 13:55 | 5 януари 2018
Снимка: Howard Barlow/Bloomberg News
Снимка: Howard Barlow/Bloomberg News

В проучване, проведено от Soccerex - организаторите на най-големия футболен финансов форум в света, Сити е изведен като най-мощния във финансово отношение клуб в света, побеждавайки традиционните сили като Реал Мадрид, Барселона и градския конкурент Манчестър Юнайтед. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

„Англия има най-много представители в класацията, изготвена от компания за бизнес анализи Soccerex, като цели осем отбора от Висшата лига намират място в ТОП 30“.

По думите му в анализа клубовете са оценени по индекс, наречен FFI (Football Finance Index), който се определя от пет критерия - общата цена на футболистите в състава, активите на клуба (стадион, тренировъчни центрове и други имущества), пари в банка (общото нетно състояние на собствениците), потенциални инвестиции и задължения.

Попов посочи още, че проучването e изготвено въз основа на годишните финансови доклади на клубовете за сезон 2015-2016.

В изследването е взета информация от източници като Financial Times, Bloomberg, Yahoo Finance, Forbes, Transfermarkt и Hoovers, допълни той.

„Класацията Soccerx Football Finance 100 разкрива, че собствениците на отборите от Топ 100 в целия свят разполагат със съвкупно нетно богатство от малко над 475 млрд. евро“.

Главният редактор на Investor.bg обясни, че в Китай нетната стойност на собствениците на деветте най-големи клуба възлиза на 60 млрд. евро, а в САЩ собствениците на най-богатите клубове имат общо около 26 млрд. евро.

„Собствениците на първите 30 клуба, определени в този отчет, имат нетно богатство в размер на над 366 млрд. евро“.