В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кои ще са най-важните фактори за пазарите през 2018

Петер Брециншек, главен анализатор на Raiffeisen Research, В развитие, 03.01.2018

16:50 | 3 януари 2018
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

По отношение на пазарите на акции и дълг в Европа и САЩ има три важни въпроса. На първо място е геополитическото развитие. В еврозоната и отделни държави там – като Испания, имаме избори в Италия, налице е въпросът за санкциите срещу Русия, както и всички събития в Близкия Изток. Така че напрежението може да нарасне отново около тези геополитически теми.

Това коментира в интервю за „В развитие“ с водещ Делян Петришки главният икономист на Raiffeisen Research Петер Брециншек.

Вторият важен въпрос е паричната политика. Наблюдаваме световен феномен – обръщаме се към процеса на нормализиране на лихвените равнища. Федералният резерв започна с покачването на лихвените проценти преди две години. Централната банка на САЩ ще бъде съпроводена от Великобритания и Канада – например. А еврозоната ще ги последва през 2018. Предвид подобна лихвена среда на затягане, постепенно се наблюдава напредък при цените на акциите.

„Трябва да отчитаме също така и силно амбициозните очаквания за печалбите през 2018. Така че е от решаващо значение тези очаквания да бъдат оправдани, а дори и надхвърлени, така че да има основания за още покачвания при акциите“, добави Брециншек.

В рамките на интервюто обстойно бяха анализирани най-важните пазарни динамики през изминалата 2017 и предстоящите такива през новата година.