В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ще се върне ли Саудитска Арабия към умерения ислям

Георги Милков, журналист, В развитие, 01.11.2017

19:00 | 1 ноември 2017
Обновен: 21:17 | 1 ноември 2017
Георги Милков, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Милков, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Младите хора в Саудитска Арабия са тази маса, на която принцът разчита за промяна и за бъдещето на страната в умерения ислям, каквото и да означава това. Това каза журналистът Георги Милков в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Кралят на Саудитска Арабия не е просто крал, той е и пазител на светините – джамиите в Мека и Медина. Това е на практика симбиозата между управленската, монархическата власт и религиозната власт“.

По думите му разделянето на тези две титли, всъщност ще бъде знак, че се върви към разделяне на двете власти.

„А това ще бъде трудно, защото тази спойка върви на много нива в Саудитска Арабия“.

Според него очевидно предстоят драматични събития и ако принцът успее да направи всичко, което си е наумил, вероятно наистина Саудитска Арабия би била различна страна.

„В последно време се забелязва много целенасочена политика на властите в Саудитска Арабия за отделяне на семето от плявата“.

Той посочи, че има въведени драконовски закони за проследяване, така че да бъде спряно финансирането на организации, които се смятат за терористични.

„От това стъпало Саудитска Арабия има дори лицето да обвинява съседни страни, че не го правят. По-скоро има други грешки, които тя допусна и продължава да допуска. Едно от тях е войната в Йемен“.