В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новия регламент на ЕС за данните изисква дълбоки корпоративни промени

Адв. Биляна Димитрова във В развитие, 12.10.2017

18:57 | 12 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Адв. Биляна Димитрова от Кантора Димитрова, Стайкова и Партньори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адв. Биляна Димитрова от Кантора Димитрова, Стайкова и Партньори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият европейски регламент за личните данни (2016/679) ще промени начина, по който работят компаниите в Европейския съюз, както и всички компании, които боравят с лични данни на европейски граждани. Промените ще бъдат повсеместни - от начина, по който ще се наемат хора, до начина, по който ще се формулират договорите с потребителите и метода на съхранение на данните, а забавата при внедряването им ще има конкретни икономически измерения. Това коментира адв. Биляна Димитрова от Кантора "Димитрова, Стайкова и Партньори" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Димитрова коментира въвеждането на нов служител, който ще отговаря за събиране, организирани и управление на големи бази данни, както и завишените изисквания и стандарти, касаещи работата с лични данни. 

"Детайлизирани са личните данни - не става дума само за ЕГН, а за всяка информация, която може да идентифицира лицето - снимка, поведение в интернет". 

Въвеждат се нови правила и нови права на потребителите - те трябва да бъдат спазвани и клиентите да са защитени. Правилата, обаче ще окажат различен ефект върху различните компании.  Потребителите ще трябва да знаят за какво ще бъдат събирани данните им, за какъв срок ще се ползват и дали ще могат да служат за тяхното профилиране, каза още гостенката. Цялата сложност на прилагането на новите правила идва от това, че освен да се предоставят условия за защита на потребителите, трябва да се осигури възможност и за спазването на техните права. 

"Може да се окаже, че български компании няма да могат да сключат договор с европейска компания, заради несъобразеност с изискванията на GDPR. Вече имаме такъв случай, независимо, че крайният срок е май месец. Корпорациите искат да си изберат контрагент, който да отговаря на тези изисквания".  

Какви са конкретните действия и технологична адаптация през която трябва да преминат компаниите, за да отговорят на новите изисквания? Доколко новите правила ще убият или ще дадат нов тласък на съвременния маркетинг? Възможно ли е на практика да се приложи правилото "да бъдеш забравен" или звучи само като хубаво пожелание? Ще има ли гратисен период преди регулаторните органи да започнат да налагат санкции на компаниите, които не спазват новия регламент или глобите ще завалят още на 25 май 2018?