В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Драконовски глоби в защита на личните данни в ЕС

Венцислав Kараджов във В развитие, 10.10.2017

13:00 | 10 октомври 2017
Обновен: 14:59 | 10 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Венцислав Kараджов, председател на Комисията за защита на личните данни. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Венцислав Kараджов, председател на Комисията за защита на личните данни. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общият регламент в страните на ЕС за защита на личните данни се налага заради различната практика и различните правила в държавите членки и различните практики. Това каза Венцислав Kараджов, председател на Комисията за защита на личните данни, в интервю на Таня Харизанова, бизнес редактор на Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"В България така, както бе приет през 2002 Законът за личните данни, е приложена старата правна рамка във вида, в който бе приложена старата правна рамка във вида, в който бе приета от европейските законодатели. Беше създаден максимално строг режим за обработване и санкциониране в областта на личните данни". 

В други държави обаче органите като нашата Комисия за защита на личните данни бяха част от Министерството на вътрешните работи или просто даваха конкретни съвети и указания, които не бяха задължителни, към администраторите за това как трябва да спазват закона, обясни Караджов. 

Сега строгият режим, който бе въведен с предишната регулаторна рамка на ЕС по отношение на обработката на личните данни ще бъде завишен и ще се прилага при всички държави членки на Европейския съюз, допълни събеседникът. "Там където няма органи ще бъдат създадени нови и ще бъдат предоставени същите права и задължения, като на българския надзорен орган. За сметка на уеднаквяването на режима се предвижда и санкциите да бъдат уеднаквени. Освен това те ще бъдат и многократно завишени, защото сега, независимо от вида на нарушението, максималната санкция бе 100 хил. лв. Сега тя ще бъде 2% от световния оборот, но не повече от 10 млн. евро. В случай, където има много сериозни последици за физически лица, санкцията е 4% от световния оборот, но не повече от 20 млн. евро".