В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Български компании в надпревара за стартъп на годината

Деница Симеонова, ABLE и Кирил Петков, жури в CESAwards, В развитие, 15.08.2017

14:44 | 15 август 2017
Деница Симеонова, ABLE и Кирил Петков, жури в CESAwards. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Деница Симеонова, ABLE и Кирил Петков, жури в CESAwards. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази година отново се организира най-голямата предприемаческа надпревара за доизграждане на силна група от победители, които да бъдат изпратени на регионално ниво. Това заяви Деница Симеонова от Асоциацията на българските лидери и предприемачи /ABLE/ в интервю на бизнес редактора Таня Харизанова за предаването „В развитие“ с Вероника Денизова. Заедно с Кирил Петков, член на журито на CESAwards, те разказаха за надпреварата Central European Startup Awards 2017.

Симеонова посочи, че след 1400 номинации са били селектирани по 5 най-добри финалисти в 12 категории.

„Подканваме публиката да гласува за своите фаворити на centraleuropeanstartupawards.com до 21 август. Нашата публика е мерител за това докъде са стигнали стартъпите и реално тя е осмият глас към нашето 7-членно жури“.

По думите ѝ отличниците тази година са предимно технологични компании.

„Това са платформи или технологични продукти, които използват изкуствения интелект, интернет на нещата и big data, които в днешно време присъстват във всякакви индустрии“, допълни още Симеонова.

Според Петков ИТ е една от работещите индустрии в България.

„Това е една от индустриите, където има най-малка намеса от страна на държавата и най-много млади хора, които искат да стартират нещо ново там. Също така не е нужна голяма първоначална инвестиция“.

Той сподели, че в качеството си на жури намира българските компании-участници като такива на високо ниво и дори според него те имат известно предимство пред конкурнетите от другите страни.

Симеонова обясни, че победителите, които ще бъдат обявени на 25 септември, ще се явят заедно с участници от останалите държави – Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния и Унгария – на регионалния кръг, който се организира на 23 ноември в София Тех Парк.

Тя добави, че там освен предприемаческата екосистема, ще бъдат представени също и инвеститори и фондове от целия регион /и не само/, които търсят успешни предприемачи и компании, в които да инвестират.

„Има и финален кръг, глобален, който ще се проведе през пролетта на 2018.  Локацията му все още не е определена, но това е още един стимул за българските компании след регионалното ниво да се явят на глобална сцена и да заявят глобални позиции“.