В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

IT решението, довеждащо логистиката до нови нива

Д-р Петко Босаков, маркетинг специалист, В развитие, 06.07.2017

18:53 | 6 юли 2017
 Петко Босаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петко Босаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Информационната асиметрия е доста общо понятие в икономиката. Такава има винаги, когато има някакъв вид договорни отношения и едната страна по договора има по-малко информация за предмета на договора, отколкото другата. Т.е. има риск да се съгласи на по-неизгодни условия.

Това каза във „В развитие“ с Вероника Денизова маркетинг специалистът и доктор от университета Bicocca в Милано Петко Босаков. Коментарът на госта в студиото е в светлината на разработеното от него IT базирано решение за разрешаване на проблема на информационната асиметрия и за подобряване на процесите в логистиката.

„В логистиката този риск съществува доста често, защото повечето производители и търговци нямат ресурс сами да извършват собствените си доставки, като най-често възлагат това на трети фирми“, допълни Босаков.

Той също така разкри подробности около идеята си, изложена в дисертацията му в италианското учебно заведение „Става въпрос за проект, разработен в колаборация между университета и частна фирма. Най-общо става дума за онлайн платформа, която помага на клиентите, които имат нужда от транспорт на стоки, да изберат абсолютно автоматично най-подходящия доставчик на такива услуги за всяка конкретна пратка в зависимост от параметри, зададени от конкретния клиент. За едни е най-важна цената, друг се интересува от качеството, от дестинацията, от вида пратка и т.н.“, обясни гостът в студиото.

Вижте целия разговор: