В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Расте или старее инвеститорският интерес към София

Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Столичната агенция за приватизация и инвестиции, В развитие, 13.03.2017

19:32 | 13 март 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Инвеститорският интерес към София бе темата във „В развитие“ в минутите след 18:30. Гост на Вероника Денизова беше изпълнителният директор на Столичната агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) Владимир Данаилов.

В началото на разговора беше обсъдена срещата на СОАПИ с търговските аташета, съветници по икономически въпроси и представители на двустранните камари у нас, провела се през миналата седмица. „Целта на срещата беше да опишем какъв е векторът на икономическо и бизнес развитие на София занапред, да презентираме някои конкретни инвестиционни възможности, защото инвеститорите се интересуват от конкретика, от ясен хоризонт къде могат да инвестират“, заяви Данаилов.

Защо по-голямата част от чуждестранните инвестиции у нас (52,9% по данни на НСИ – бел.ред.) е вложена в проекти именно в София? „Има няколко фактора, които обуславят по-голямата част от инвеститорите да идват в София. Първо, София е най-големият град в България, второ, София е образователният център на България, тук има топ талант, тук има предпоставки, които, поне в близко бъдеще, не могат да се създадат на други места. Затова София успешно привлича повечето от инвестициите у нас“, коментира гостът в студиото.

Фактори като ниската цена на работната ръка и цената за правене на бизнес са имали своя положителен ефект върху привличането на чуждестранни инвестиции, но не притежават дългосрочен потенциал, смята още Данаилов. „Сега фокус на София ще бъдат индустриите, които все по-интензивно произвеждат иновации, които правят повече развой. Когато успеем да привличаме такива индустрии в града, ние ще атакуваме директно предизвикателството, свързан с привличане и задържане на таланти, на образовани и качествени хора“, допълни той.

В кои сфери е бил насочен през годните основният инвеститорски интерес? „На първо място са дейности, свързани с търговия, транспорт, хотелиерство. Като втори клъстър бих определил дейностите, свързани с операции с недвижими имоти. На трето място идва преработвателната промишленост, а на четвърто, с доста съществен дял, са индустрии като IT, креативните индустрии, с две думи – най-бързо развиващите се индустрии в София“, обобщи Данаилов.

Вижте целия разговор: