В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фирмите с плаха надежда от 22% за българското образование

Олга Чугунска във В развитие, 23.02.2017

14:52 | 23 февруари 2017
Автор: Кирил Петков
Олга Чугунска, БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Олга Чугунска, БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има плаха надежда за ръст от 9 процентни пункта от фирмите, които казват "доволни сме" от образованието в България. Две трети от бизнеса са недоволните от качеството на образованието в България. Това каза икономическият анализатор Олга Чугунска, БТПП, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Чугунска коментира проучване на мнението на работодателите за образованието в България. 

"От 2008 до сега в проучванията, които прави БТПП, делът на работодателите, които казват, че студентите трябва да научават повече, е около 60%-65%-67%. Това е така, защото бавно се извършват промените в образователната система, за да имат адекватни знания, спрямо нуждите на бизнеса". 

Най-големи са пропуските в професионалните умения. Изучаваното не е достатъчно, за да започне незабавно работа без обучение на работното място. Членове на БТПП сигнализират за липса на персонал на средно изпълнителско ниво, технически кадри, които не могат да се компенсират с назначаването на инженер, каза гостенката. От друга страна тя подчерта, че кадри, които са завършили технически специалности, отивайки на работа, "не могат да направят един чертеж", защото стажовете в рамките на образованието са "по-скоро фиктивни". 

Нужна е промяна на системата на оценяване вътре в учебните заведения, както и смяна на принципа на финансиране на университетите, който да бъде обвързан не само с броя на обучаваните студенти, но и с броя на реализиралите се след завършване на образованието кадри, каза Чугунска. 

"40% от работодателите влагат усилия в допълнително обучение на новопостъпилите при тях току-що завършили студенти и само 5% казват, че нямат проблем да намерят квалифицирани кадри". 

Кои са специалистите, които са най-търсени към момента? Какви ще бъдат кадрите, които ще бъдат нужни през следващите 5 до 20 години? Как ще се отрази "развързването" на вноса на кадри от чужбина? Може ли дуалното образование да се похвали с добър старт?

Вижте целия коментар: