В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Правилният баланс между човек и AI e голямото предизвикателство за бизнеса днес

Лорън Джарет, изпълнителен вицепрезидент „Дигиталнo преживяване“ на Progress, във "В развитие", 23.04.2024

18:30 | 23 април 2024
Обновен: 10:16 | 24 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ключът бизнесът да извлича максимална полза от AI е да познава точно ограниченията му. Най-голямото предизвикателство за бизнесите в ерата на изкуствения интелект е да се намери правилният баланс между изкуствения интелект и човешката интеракция. В най-добрия случай AI подкрепя хората и носи огромна ефективност. Това каза Лорън Джарет, изпълнителен вицепрезидент „Дигиталнo преживяване“ на Progress, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Това ни помага да общуваме по-добре и с нашите клиенти, да сме много по-ефективни, независимо дали става дума за увеличаване на възможностите за персонализиране дигиталното изживяване, или помагане на екипите поддръжка да създават насоки в помощ на клиентите. Това са чудесни сценарии".

В най-лошия случай нещата няма да се преглеждат от хора, каза още гостът. "Изкуственият интелект може да допуска грешки. Наистина трябва да разберем какво може да прави AI и какви са ограниченията му днес, като те могат да се променят с времето. Но разбирането днес за какво е добър и за какво не е добър изкуственият интелект – това е ключът за извличането на максимални ползи от него в момента".

"Изкуственият интелект може да донесе огромна оперативна ефективност. Той може да автоматизира много неща. Но човешкият елемент е нещотo, което компаниите трябва да разберат кога е важно. (...) Важното нещо, което трябва да осъзнаем, е, че изкуственият интелект все още допуска грешки, да халюцинира. За компаниите днес е много важно да разберат, че в много случаи е важно човек да прегледа всичко, когато се използва AI".

Това, за което AI е най-добър, е да извършва задачи, които преди се вършеха предимно ръчно и изискваха много работа, добави събеседникът. "AI е наистина добър в създаването на оперативна ефективност – за автоматично генериране на код, за по-прости задачи, които все пак трябва да се прегледат. Всички тези неща могат да помагат на компаниите да правят повече - не просто да вършат повече, но и да предлагат по-добро изживяване на своите клиенти".

Продуктивността е едно от основните неща, за които можем да използваме технологията.  Мисля, че става дума за баланс между ефективността и предлагането на ползи за клиентите, подчерта Лорън Джарет. По думите й хората на технологичния пазар в България са много напредничави и винаги искат да правят неща по по-добър, по-ефективен и по-ефикасен начин, така че да се възползват от последните открития в областта на технологиите. "Изкуственият интелект попада в тази категория. Категорично виждам България и особено технологичния пазар в България като възприемащ изкуствения интелект".

Как се използва изкуствения интелект в Progress? Какво точно представлява фокусираният върху човека софтуер? Какво е бъдещето на изкуствения интелект за бизнеса? Меките умения ще станат ли по-важни при привличането на нови кадри в компаниите след масовата имплементация на изкуствен интелект?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.