В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

2016 в графики

Наталия Николаева, В развитие, 29.12.2016

15:15 | 29 декември 2016
Автор: Севделина Илиева
Наталия Николаева и Димитър Вучев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Наталия Николаева и Димитър Вучев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните дни от годината традиционно е време за обзор и равносметка. В тази връзка Bloomberg събра графиките, които движеха пазарите през 2016 и зададоха посоката на действие от страна на инвеститорите. Темата коментира Наталия Николаева от Bloomberg TV Bulgaria в ефира на "В развитие" с водещ Димитър Вучев

1. Dow Jones 

Източник: Bloomberg 

С избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ на 9 ноември Dow Jones счупи собствения си рекорд 43 пъти и достигна дневни върхове 34 пъти. Още на следващия ден, 10 ноември, той отбеляза ръст от над 200 пункта и приключи на ниво от 18 807 пункта. В последните дни той вече активно се приближава към ниво от 20 000 пункта, като основната тема е дали ще успее да премине границата в рамките на настоящата година. 

2. Глобалните облигации

Източник: Bloomberg 

Глобалните облигации приключиха 25-годишното повишение с рекордна месечна загуба от 4% през ноември, което в парично изражение е $1,7 трлн. Инвеститорите са изтеглили $10,7 млрд. от американските облигационни фондове в двете седмици след победата на Тръмп. 

3. Повишението на лихвите от страна на Фед

Източник: Bloomberg

На заседанието си на 14 декември Фед повиши с 25 базисни пункта целевото ниво по федералните фондове до диапазона 0,5-0,75%. Също така за следващата година заявката е да има три повишения, а не две. 

4. Притокът на средства към ETF-ите продължава да записва рекорди

Източник: Bloomberg

Популярността на борсово търгуваните фондове (ETF) расте с много бързи темпове. Активите им надминават $3 трлн. през настоящата година. 

5. Китайските придобивания в Европа и САЩ

Източник: Bloomberg 

Разходите за китайските фирмени придобивания през 2016 в САЩ и Европа са повече от предходните три години, взети заедно. 

6. Рекордни добиви на ОПЕК през ноември 

Източник: Bloomberg 

Оптимизмът от постигнатото във Виена споразумение беше подкопан в известна степен и петролът отстъпи от 16-месечния си връх, след като излязоха данни за рекордно количество добив на ОПЕК през ноември. Картелът е увеличил производството си до 34,16 млн. барела дневно през ноември.

7. Най-поскъпнали и поевтинели валути спрямо долара

Източник: Bloomberg

Вижте целия разговор във видеото: