В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Добро представяне на туризма няма да спаси икономиката на Германия

Мартин Белчев, ръководител на икономически проучвания за Европа във FrontierView, във "В развитие" 01.04.2024 г.

17:00 | 1 април 2024
Автор: Георги Месробович

Вероятно германският туризъм няма да успее да запълни дупката в бюджета. Очакваме секторът да се представи по-добре, но голяма част от това ще е заради позитивния ефект на растежа на туризма във Франция на олимпийските игри, което обикновено има позитивен ефект върху пазари в региона. Целият ефект върху туристическия сектор се губи, защото вътрешното производство продължава да създава проблеми. Но вътрешноикономическите проблеми в Германия не се очаква да се отразят на желанието на гражданите да пътуват и конкретно към България, това коментира Мартин Белчев, ръководител на икономически проучвания за Европа във FrontierView, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Рецесията в еврозоната не е изненадваща, като се вижда, че отрицателните показатели са стигнали своето дъно в края на миналата и началото на тази година, каза Белчев. Той допълни, че се наблюдава подобрение в индикаторите, но все още не може да очакваме оптимизъм, тъй като се вижда изключително бавно възстановяване на растежа.

Може да говорим за размяна на ролите, заради по-доброто представяне на Южна Европа. Проблемите в еврозоната са свързани с инфлация, нарушените вериги на доставките и затегнатите монетарни политики на ЕЦБ. Очакванията са растежа да се ускори през втората половина на тази година, но той все ще остане под историческите нива и може да се види много леко подобрение през 2025 г.

Този очакван растеж ще бъде движен от вътрешното потребление и намаляващият темп на инфлацията, което ще се отрази на реалния ръст на доходите. Очакванията за намаление на лихвите от страна на ЕЦБ ще играе важна роля за подпомагане на вътрешния растеж и инвестициите, но индустриалното производство изпитва сериозни затруднения. Гостът обясни, че туризмът може да бъде повод за умерен оптимизъм.

„Зависимостта на ЕЦБ от данните е водещ фактори. Ние очакваме ЕЦБ да свали ставките, но този рефрен за „по-високи лихви за по-дълго“ продължава да важи, дори и тази година. Свалянето на ставките ще помогне малко на европейската икономиката, когато погледнем в исторически контекст монетарната политика на ЕЦБ продължаваме да виждаме тези ставки да остават повишени. Нашите прогнози са 3,75% в края на тази година, но когато сравним този процент с това къде са били тези ставки за последните 10 г. - това е много висок процент и той продължава да тежи на икономическата активност.“

След като този месец Германия легализира канабиса се очаква това действие да донесе на страната около 5 милиарда евро. Гостът обясни, че голямата дупка в бюджета няма да бъде запълнена от този ход и ще трябва страната да търси други начини. Туризмът не се очаква да е спасител на икономиката на страната, а структурните проблеми се трупат.

„Вероятно туризмът в германската икономика няма да успее да запълни тази дупка. Очакваме секторът да се представи по-добре, но голяма част от това ще е заради позитивния ефект на растежа на туризма във Франция на олимпийските игри, това обикновено има позитивен ефект върху пазари в региона. Когато говорим за туризма в Европа виждаме малко конкуренция между различните пазари, като Испания, Италия, Португалия и Гърция продължават да се представят много добре. Там виждаме много силен растеж, въпреки че това ще има позитивен ефект върху германския туризъм, ние не сме убедени, че това ще привлече туристите, които германското правителство би искало да привлече и целият ефект върху туристическия сектор се губи измежду, това че вътрешното производство продължава да създава проблеми и че германското правителство говори за това как може да подпомогне домашното производство.“

Вътрешноикономическите проблеми в Германия не се очаква да се отразят на желанието на гражданите да пътуват и конкретно към България. След пандемията и годините на висока инфлация се видя, че европеецът предпочита да намали разходите в други сектори, а не туризъм.

Гостът каза, че стратегията на ЕС да се инвестира в по-добре платени професии в сферата на услугите пренебрегва производителността на икономиките. Инвестициите в електронни чипове и производство на техника са източник на оптимизъм. Очакванията към съюза са за увеличение на инвестициите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.