В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бъдещето на България зависи от способността да задържа техническите си кадри

Мартин Ниланд, генерален директор на BHTC България, във В развитие, 26.12.2016

19:18 | 26 декември 2016
Обновен: 19:18 | 26 декември 2016
Автор: Кирил Петков
Мартин Ниланд, генерален директор на BHTC България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Ниланд, генерален директор на BHTC България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Равносметката на производителя на автомобилни климатични системи "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД (BHTC) за бизнеса му в България през 2016 е положителна с добри новини за един от водещите производители в автомобилната индустрия у нас. Производството расте, както и ролята на компанията, като работодател. Планираните в началото на годината резултати ще бъдат постигнати, дори може да бъдат леко надскочени, коментира за Bloomberg TV Bulgaria в интервю за водещата на предаването "В развитие" Вероника Денизова генералният директор на BHTC България Мартин Ниланд. 

Отбелязваме значителни печалби и имаме добри парични потоци и възнамеряваме да ги върнем под формата на инвестиции, каза Мартин Ниланд. "Вече имаме около 340 служители, което е с почти 200 повече в сравнение с миналата година и смятаме да достигнем до 500 - 550 до края на 2019 година предвид добрите резултати до момента".  

"Когато планирахме инвестицията все още обсъждахме коя държава от Източна Европа е по-подходяща за инвестицията. Обсъждахме две държави, включително България и в крайна сметка избрахме точно нея. Една от причините е, че е част от ЕС, а това е нещо, което не е за пренебрегване. В миналото имаше стабилно правителство, което за съжаление в момента не е така. Освен това в страната има благоприятна данъчна система с плосък корпоративен данък и данък върху доходите от 10%, което е много привлекателно. Това дава предимство на страната пред Сърбия, например, която има друга поощрителна програма". 

За нас бе огромно предизвикателство да намерим точните и добре обучени кадри достатъчно добре обучени кадри в София и региона, обясни генералният директор. "Наехме над 60 разработчици, но България има сериозна нужда от образование на подобни кадри". 

"Последно, но не и по важност, извършвахме доставките вътре в ЕС, така че не ни се налагаше да напускаме Европа, за да достигнем до клиентите си. Тези причини, заедно с краткото разстояние, наличието на летище и добрата свързаност в Европа ни накараха да инвестираме в България".

Какви дейности от производствения процес на компанията са изнесени в България? Какви са дългосрочните цели на компанията в България? Може ли България да се превърне в хъб за производство на резервни части за автомобили в Централна и Източна Европа, а и в цяла Европа?