В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Apple спира усилията си за електрически автомобили след десетилетия на опити

15:16 | 28 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Apple се отказва от продължилите с години опити да направи свой електромобил, съобщи Bloomberg.

Компанията премина през дълъг период на опити да реализира подобен автомобил. Идеята беше да конкурира Тесла в сферата.

Назначени бяха хиляди служители, които да работят по проекта. Това трябваше да въведе компанията в изцяло нов сектор на работа.

За първи път идеята на компанията да конструира подобен автомобил беше разкрита през 2014 г. Тогава бяха наети много автомобилни инженери и водещи фигури в автомобилната индустрия. Публичната информация по работата беше доста оскъдна. Въпреки това се знаеше, че компанията е започнала работа по програма за автономни автомобили.

Групата на Apple по проекта премина през няколко реорганизации. През 2019 г. служители бяха преразпределени в различни отдели на компанията. Възможно е част от персонала, работещ по автомобила, да премине към групата, работеща по изкуствен интелект. Работи се и по други автомобилни програми. Например беше разработен нов автомобилен софтуер, за който от компанията твъдят, че е инсталиран в 80 процента от новите автомобили.

От Apple разработват проекти по технологии, за които се смята, че могат да бъдат интегрирани на пазари с голям потенциал. Някои от големите конкуренти на американската компания в сферата на смартфоните, вече инвестират сериозно в производството на електромобил. От Xiaomi обявиха нова програма за електромобили през тази седмица. От Foxcon, основен производствен партньор на Apple, също обявиха планове за електромобил.

Всъщност от технологичния гигант и неговия директор Тим Кук, никога не са признавали публично за разработването на автомобил. Реално от там никога не са обявявали и разходите си за разработката. Смята се, че компанията е похарчила около 30 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност през 2023 г. Това е с 14 процента повишение на бюджета спрямо предходната година.

Акциите на компанията се повишиха с по-малко от един процент след новината.

Смята се, че от Apple са били на години разстояние от това да реализират свой автомобил. Въпреки това има информация, че отдавна подобна технология е била тествана по обществени пътища. Имало е вариат за разработка на автономен автомобил, който дори да е без волан и педали за управление. Идеята обаче е била отхвърлена преди две години, заради липса на реална технология. Икономисти смятат, че евентуалният нов автомобил на компанията е трябвало да струва около 100 000 долара за потребителите.

Останалите производители на електромобили вероятно приемат новината добре, тъй като така или иначе пазарът се забавя. Продажбата на електромобили се очаква да се повишат с 9% през тази година, след като достигнаха растеж от 63 процента през последните три години.