В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските и американските акции може да достигнат нови върхове през 2024 г.

Андрей Стойчев, финансов анализатор, "В развитие", 11.12.2023 г.

17:10 | 11 декември 2023
Обновен: 17:31 | 11 декември 2023
Автор: Антон Груев

Монетарните политики на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв ще се променят много бързо. Вече видяхме, че на последните заседания лихвите и в двата региона не бяха увеличени, като се очаква те отново да останат непроменени на предстоящите заседания. През следващата година ще започнат спекулации за намаляване на лихвите. Това може да внесе позитивизъм на капиталовите пазари заради поредното поевтиняване на парите. Това каза финансовият анализатор Андрей Стойчев в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.  

Според анализатора монетарните политики на Европейската централна банка и Федералния резерв ще се променят бързо, но това ще стане след първото тримесечие на 2024 г. Той посочи, че на последните си заседания банкерите от двете институции не увеличиха ставките и се очаква те отново да останат непроменени и на срещите им през тази седмица. 

Стойчев очаква през следващата година да започнат спекулации и за понижаване на лихвите, а това ще внесе позитивизъм на капиталовите пазари заради поредното поевтиняване на парите.

Всички тези данни могат по един или друг начин може да доведат до нови върхове за европейските и американските акции.

На въпрос какво ще стане, ако Фед започне да намалява лихвите, Стойчев каза, че със сигурност ще ги последват и останалите централни банки.

Ясно е, че няма да се избързва и не очаквам да има резки завои през първите 3 месеца на 2024 г. Стига да се запазят данните – забавяне на инфлацията и доближаване до целта от 2%, забавяне на икономиката – ако те се запазят, това може да накара банкерите да променят паричната политика, а и не само там.

Той добави. че ако тези сценарии се изпълнят, тогава предстои по-волатилен валутен пазар, което би било добре за спекулантите. От друга страна ще има движение и нагоре и надолу, но по-скоро нагоре, защото ще има пренасочване на ресурси, а капиталовият пазар е една от първите възможности, към която прибягват инвеститори, които търсят възвращаемост от парите си.

Какви са очакванията за представянето на най-големите 7 технологични компании?  

Гледайте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването В развитие може да гледате тук.