В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Според проучване 6 на всеки 10 американци смятат, че икономиката на САЩ е в рецесия

Репортаж "В развитие" 11.12.2023 г.

17:50 | 11 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според скорошно проучване шестима на всеки 10 американци смятат, че икономиката на САЩ в момента е в рецесия, въпреки че миналата година икономистите не прогнозираха рязък спад.

Проучването установи, че това е мнението е валидно за представителите на всички поколения и нива на доходи. Поколението Х и милениалите са най-склонни да твърдят, че икономиката е в рецесия - съответно 65% и 60%. 

Според бейби бумърите (baby boomers) и поколението Z съответно с 58% и 55% дял, твърдят, че икономиката в момента е в рецесия. 

Почти еднакви дялове от домакинствата с по-ниски доходи - тези, които печелят по-малко от 50 000 долара - и домакинствата с по-високи доходи - тези, които печелят повече от 100 000 долара - също заявяват, че смятат, че икономиката е в рецесия.

Въпреки това икономистите са много по-оптимистично настроени за състоянието на американската икономика сега в сравнение с преди една година, когато мнозина предричаха рецесия в условията на неимоверно висока инфлация и нарастващи лихвени проценти.

Въпреки мрачните прогнози на икономистите и мрачните настроения на потребителите, САЩ се отличават с ниска безработица, стабилен икономически растеж и намаляваща инфлация през цялата година.

По данни на Министерството на труда през октомври само 3,9% от американците са били безработни, което е само с 0,4 процентни пункта над нивото от преди пандемията - 3,5%. През третото тримесечие икономиката на САЩ също нарасна с годишен темп от 5,2%, според данни на Министерството на труда и социалната политика.

След като през лятото на миналата година инфлацията достигна най-високото си ниво от 9,1%, показателят се понижи значително и през октомври спадна до 3,2%. Въпреки че инфлацията остава над целевата стойност на Федералния резерв от 2%, централната банка задържа лихвените проценти на стабилно равнище на последните си две последователни заседания, тъй като икономиката показва признаци на охлаждане.

"Изглежда, че американците оценяват икономиката с различни показатели от експертите", заяви анализаторът Сара Фостър. 

"Докато икономистите следят внимателно за широкообхватен спад в растежа, домакинствата се фокусират върху това дали могат да си позволят своите нужди и случайни желания, като същевременно им остават достатъчно пари, които да вложат за постигане на ключови финансови цели като спестяване за спешни случаи и пенсиониране", добави тя.

Около 66% от американците заявяват, че настоящата икономическа обстановка е оказала негативно влияние върху финансите им, а 64% твърдят, че са коригирали финансовите си навици в отговор на това, сочи проучването на Bankrate.

"Американците преценяват силата на икономиката по собствения си индивидуален опит, който имат, живеейки в нея, а цифрите в национален мащаб често не разказват същото, което и техните финанси", каза Фостър.

Въпреки че икономистите се различават по въпроса какво представлява рецесията, повечето са съгласни, че тя е продължителен период на нисък или отрицателен икономически растеж със сериозно увеличение на безработицата.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.