В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Традицията на коледните базари, която създава нов вид туристическа индустрия

Репортаж, "В развитие" 04.12.2023 г.

16:40 | 4 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Декември идва, а с него и коледните празници. Най-хубавото време в годината има традиции, които правят тези седмици красиви и приказни.Подобна традиция на коледните базари, с каквото може да се похвали почти всеки малък или голям град в Европа. Традицията произхожда от Виена, а по-късно обхваща почти всеки голям град в Европа, като днес коледните базари имат сериозно икономическо влияние, 

Традицията започва от Виена през 1296 г. Сега властта в града разрешава няколкодневни открити пазари през декември. Подобно събитие има и в германския град Бауцен. През 1354 г. Кралският двор на Бохемия дава разрешение за открити пазари, където свободно да се предлага храна до коледните празници. Първоначално на мястото се предлага само храна, но в последствие се добавят различни украси и играчки. Всички пак някои учени смятат, че това не са били празнични базари, а по-скоро чисто икономически решения, известни като зимни пазари. Това е било шанс за местните да се съберат и да търгуват с храни и занаятчийски предмети за зимата. Често на тези места са се събирали хора от всички прослойки, от благородници до обикновени занаятчии.

За първия официален ежегоден коледен базар може да бъде определен панаирът в Дрезден от 1434 г. и празничният пазар в Нюрнберг от 1628 г. Тази традиция често се схваща като чисто германска. Въпреки това бързо се популяризират немски части в Италия, Швейцария и Франция. През 17 и 18 век в цяла Европа започва да се откриват празнични пазари. Основно там могат да се закупят напитки, храна и лакомства.

В Берлин се появяват и първите регулации за тези събития. През 1750 г. излиза законът, който постановява, че коледни пазари могат да се провеждат само между 11 декември и 6 януари. Самият базар започва с 50 сергии през 1650 г., като достига 600 през 1840 г.

През 1869 г. Във Франкфурт се обявява, че базарите могат да действат само от 5 декември до 1 януари. В началото на 20 век има известен отлив в интереса към коледните пазари. Те често са конкурирани от големи магазини, които могат да произведат храни и подаръци в големи количества, предлагайки ги на по-достъпни цени. Собствениците на големи универсални магазини успяват да убедят общините в Берлин и Нюрнберг да преместват базарите в покрайнините. Там те стават трудно достъпни за повечето граждани и популярността им отслабва.

През 60-те обаче започва ренесанс на традицията. Това се дължи на завишилото се потребление и интерес към основните събития. Към класическите артикули и храни вече се предлагат и откриват сцени, на които могат да се наблюдават театрални представления и концерти.

Коледни базари имат и сериозно икономическо влияние. Големият коледен базар в Берлин всяка година успява да привлече милиони туристи. Променете превръщането на базарите в умален културен феномен.

Някои отиват там , за да си купят други лакомства и празнична украса. Други просто се радват на атмосферата. Освен това много производители на коледни играчи и момичета работят специално за събитието.

Много градове работят специално за своите пазари, за да могат да изградят традиционно лице пред посетителите, давайки им повод да се върнат отново.

Експертите обясняват, че коледните базари дават нещо различно на потребителите. Тук не говоря просто за покупка на стоки и ястия. Тук говорим за изживяване.

Британски туроператори отделят специално внимание на коледните базари в своята промоция. Много туристи избират автобусни обиколки по подобни дестинации. Много градове отчитат, че когато се предлага добър коледен базар, нощувките в хотелите от туристите се увеличават. Във Великобритания броят на коледните базари се е утроил между 2007 и 2017 г. За 2017 г. те са осигурили 500 млн. паунда за британската икономика. Привлича се много по-широка демографска група в сравнение със стандартните открити пазари, които показват, че се предлагат различни типове емоция. Освен това добрият базар води до повишени продажби на местните кафенета и магазини.

Интересното е, че самите потребители настояват за повече автентичност. Много от тях очакват да не им се предлагат познатите в големите магазини украси и играчки в масовото производство, а уникални и занаятчийски продукти.

В САЩ и Канада коледните бази са прекрасен шанс за малък местен бизнес да предложат своите продукти. Говорим за хранителни продукти и занаятчийски предложения.

Коледните базари във Виена и Берлин отдавна са превърнати в туристическа атракция и много хора пътуват до градовете специално, за да ги видят. Това води до нов вид туристическа индустрия.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.