В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Потребителската култура на допамина набира скорост

Екатерина Третякова, консултант в Euromonitor International, във "В развитие", 28.11.2023

15:20 | 28 ноември 2023
Обновен: 15:50 | 28 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Културата на допамина набира все повече скорост и много брандове се присъединяват към този тренд. Потребителските предпочитания в момента са свързани с технологичния прогрес, социалните въпроси и устойчивостта. Днес все повече бизнеси прилагат по-умни технологии и потребителите очакват по-бързи и по-удобни решения за тях. Тенденциите, свързани с устойчивостта, водят до това, че хората стават все по-взискателни и искат да виждат как компаниите вземат мерки и осигуряват резултати, като вече става все по-ясно изискването тези устойчиви решения да могат да бъдат доказани. Високата инфлация все още е тук и потребителят търси по-креативни начини да спести пари. Това каза Екатерина Третякова, консултант в Euromonitor International, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

На въпроса как изкуственият интелект влияе на потребителското поведение и как влияе на покупките събеседничката каза, че потребителят може да бъде по-креативен. Например ChatGPT се използва ежедневно за търсене на нови предложения, за да се съставят шопинг списъци и да съставят туристически, пътнически маршрути и ваканционни програми.

"Тези технологии стават част от ежедневието. 72% от потребителите са използвали нови технологии с цел подобряване на ежедневието си".

Компаниите използват генеративния изкуствен интелект по два начина - първо, за да анализират потребителските данни, за да прогнозират поведението им и да правят продукти и маркетингови кампании, които са персонализирани. Вторият начин, за да подобрят потребителското преживяване, е да внедрят чатботове с използване на изкуствен интелект. Около 20% от потребителите с удоволствие използват чатботове. Това дава на ChatGPT и на решенията с изкуствен интелект големи възможности да се включат в тази сфера и да предоставят по-добро потребителско преживяване. 

Стремежът на потребителите да се откъснат от ежеднението и да се отърсят от проблемите си се отразява на потребителското поведение. Сега в ежедневието има много стресиращи фактори - не само инфлацията, но и политическата нестабилност и предизвикателствата пред устойчивостта, коментира Третякова. "Хората имат нужда да се измъкнат от действителността. Има риск от ексейпизъм. Искат се моменти на радост и забавление".

"Това е много тревожно особено по-младото поколение, което преживява най-голям стрес в ежедневието си. Много е важно да се предлагат продукти, които да носят радост, особено на тях. Можем да видим, че този тренд се разпространява сред потребителите и културата на допамина сега е голям хит. Има много инфлуенсъри, които печелят милиарди гледания на видеа с ярки цветове. Много брандове залагат на живите, цветни продукти в дизайна и продуктите си". 

Относно устойчивата икономика и все по-голямата актуалност на зелените политики и т.нар. "зелено измиване" гостенката каза, че за потребителите вече следят много отблизо зелените политики и устойчивите решения и следят да няма измами: "Политическият дневен ред се променя много бързо. Тази година "културата на отказа" е навсякъде. Тя стана новата норма. За това брандовете трябва да са много внимателни с посланията и стратегията си - за това какво твърди за себе си брандът и чия страна заема. Брандът трябва да попадне на същата страна, на която е неговата аудитория". 

"В областта на храните бъдещето е на функционалните съставки. Те са едни от най-горещите трендове в момента. Добавянето на функционални съставки за менталното или физическо здраве веднага привличат потребителите и те виждат допълнителна стойност. Умните решения също привличат внимание, например такива помагащи да се следи здравното състояние".

Инфлацията се отрази на потребителското поведение. Какво да направят потребителите, за да намерят по-добри продукти и повече стойност за парите си? Защо яснотата, с която брандовете обявяват каква точно добавена стойност влагат към продуктите си, е много важна днес? Какво представлява трендът "уелнес прагматизъм"?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.