В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българските туристи ще заместят израелските в България след нападението на "Хамас"

Константин Занков, експерт в Института за анализи и оценки в туризма, във "В развитие", 11.10.2023

17:09 | 11 октомври 2023
Обновен: 17:46 | 11 октомври 2023
Автор: Галина Маринова

Конфликтът в Израел ще се отрази на българския туризъм дори по-чувствително, отколкото отсъствието на руските туристи, което се получи след войната в Украйна. Както беше и по време на пандемията, в България отново ще разчита на българския турист. Българските туристи могат да заместят израелците, които след нападението на "Хамас" биха отменили пътуванията си за почивка в България. Това каза Константин Занков, експерт в Института за анализи и оценки в туризма, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Повечето международни авиолинии отмениха полетите си до Израел, а правителствата отправят предупреждения към гражданите да не пътуват към региона. Ситуацията е много динамична и непрекъснато постъпва нова информация, с която авиолиниите, туроператорите, и туристите трябва да се съобразяват. Занков коментира какъв е първоначалният отзвук в туристическата индустрия от войната между Израел и "Хамас". 

"Когато говорим за война, няма как да говорим и за туризъм. Със сигурност ще пострада и израелският туризъм и българският от създалата се ситуация. Българите много обичат да пътуват до Израел и Палестина. Тази дестинация се утвърди сред предпочитаните от българските туристи. Има много регулярни пътувания, особено пролетта и есента, когато метеорологичното време е най-подходящо за това. Това са ежеседмични групи, които сега ще бъдат анулирани, защото поне в близко бъдеще няма как да се пътува в тази посока". 

Това е традиционна дестинация. Винаги е имало конфликти, каза още Занков. "Знаем, че няколко пъти в годината се случват ескалации, но за пръв път се случва нещо толкова голямо, което да повлияе толкова драстично на туризма, насочен към тези дестинация". 

"Конфликтът със сигурност повлиява много. Туроператорите много бързо и адекватно се организираха с изтегляне на туристи и с предлагане на алтернативни пътувания". 

Що се отнася до входящия туризъм, този конфликт ще се отрази дори по-чувствително, отколкото отсъствието на руските туристи, което се получи след войната в Украйна, заяви гостът. "Само за тази година очакванията са около 200 000 израелски туристи да посетят България. Миналата година са били 174 000, 2019 година са били 244 000. Израел са в топ-12, топ-15 на ключовите пазари за нас като входящ туризъм". 

На въпроса как ще се отрази това на туроператорите и бизнесите събеседникът подчерта, че бизнесите и общините имат време да реагират и преориентират своите пакетни предложения, да направят политика за други националности. "Турция винаги дава добър пример за маркетинг в туризма, така че можем да се възползваме от техните добри практики. Когато те имаха подобна ситуация, се обърнаха към своите местни туристи. Така че, както беше и по време на пандемията, отново пазар номер едно е България и българският турист.

"Българските туристи могат да заместят израелците. Трябва да се ориентираме към тях - да има специална политика за българския турист, добри пакети, добри цени, за да можем да ги привлечем. И след това, естествено, трябва да говорим и за всички европейски държави, които могат да заместят този туристопоток". 

Относно очакванията за периода, който би бил нужен на Израел, когато приключи тази ескалация на напрежението, за да се възстановят туристическите потоци към държавата, гостът сподели, че Израел е дестинация, в който не е неочаквано да се случи нещо подобно. "Знаем, че винаги е имало конфликти там и вярваме, че ако това приключи, туризмът бързо ще се възстанови. Няма да е като в Египет, където ситуацията, която бе през 2011 година, отне 8-9 години, за да се възстанови туризма в Египет до нивата, на които беше преди. В Израел няма да е така. Надяваме се всичко да приключи бързо, но никой не може да прогнозира какво ще се случи". 

В последните години се смяташе, че туризмът може да е маслиновата клонка за подобряване на отношенията между Израел и останалите държави от Близкия Изток и в бъдеще той може да изиграе тази помиряваща роля в региона, съгласи се Занков. "Със сигурност туризмът е ключов. (...) Всяка една мъдра община и държава трябва да инвестира все повече в промотиране на своя туристически продукт, а при конфликти туризмът може да бъде един медиатор, с който да се стоплят отношенията между страните, за да имат дългосрочни и устойчиви ползи от икономическите си взаимоотношения". 

Туризмът в Европа и Северна Африка претърпя няколко извънредни ситуации тази година, което забавя пълното възстановяване на туристическата индустрия до предпандемичните нива в нашия регион.

"Туризмът е подложен на всякакви предизвикателства от всякаква гледна точка. От друга страна на туристите пък им се пътешества. Те обичат да пътуват и това им липсваше. Сега се вижда един много силен интерес на хората, които искат да се наслаждават на живота, защото това е време, което пропускат, няма кой да им го върне. Така че, с добра комуникация от страна на дестинациите, с добри мерки за сигурност и спокойствие на туристите, с добри авиолинии и контакти към конкретните държави, със сигурност можем да развиваме туризма си устойчиво и да задминем нивата от 2019, въпреки предизвикателствата". 

Какво могат да предприемат дестинациите, претърпели войни, за да възстановят бързо туризма си след това? След военните периоди на места се заражда т.нар. военен туризъм. Какво е неговото значение за дестинациите, претърпели войни? Какви поуки можем да си вземем от войната в Украйна и нейното въздействие в сектора? Кои дестинации у нас са сред най-привлекателните за израелските туристи? В каква посока се развива туристическата индустрия в Израел и какви са причините за рекордните резултати, които се очакваха? Какво влияние ще окаже войната върху останалите държави в региона? Имат ли основания българските туристи за отмяна на пътувания към Египет и Йордания? Кои са алтернативните дестинации, които предлагат туроператорите при отмяна на планирани пътувания до Израел? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.