В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейският потребителски център възстанови близо 10 млн. евро на клиентите през 2022 г.

Соня Спасова, директор на Европейски потребителски център в България, "В развитrе", 05.06.2023 г.

17:40 | 5 юни 2023
Обновен: 11:49 | 9 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Европейският потребителски център възстанови близо 10 млн. евро на клиентите в ЕС като очакванията за тази година са сумата да отбележи ръст, поради нарастващото ниво на подадените жалби. Получените оплаквания в българския потребителски център за изминалата година бележат ръст от 24% спрямо 2021г. За първите пет месеца на тази година се наблюдава близо 20% увеличение спрямо същия период на изминалата 2022 г. Очаква се запазване на тенденцията за увеличаване на подадените жалби. Това коментира Соня Спасова, директор на Европейски потребителски център в България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

През 2022 г. паднаха множество от ограниченията на Covid-19 и съответно хората започнаха да пътуват, което доведе до струпване на повече пътници на летищата. Жалбите по отношение на проблемите с въздушния превоз са около една трета от всички подадени жалби в България. Изпадането в несъстоятелност и фалити на някои от търговците са друга причина за ръста на оплакванията. Съществува и забавяне на доставките на различни поръчки, които понякога се оправдават с натовареността на превозвачите.

Мрежата на европейските потребителски центрове и в частност потребителския център в България прави всичко възможно, за да информира превантивно потребителите включително чрез медийни изяви или информационни щандове.

Важно е да се знае кога потребителите могат да се обърнат към услугите на тези центрове. Има няколко условия – на първо място трябва да сте закупили стоката като физическо лице. Потребителите трябва да са опитали да се свържат с търговеца преди да се насочат към потребителските центрове. Това означава да има написан имейл или контакт чрез някое от приложенията, но да съществува писмена следа по отношение на казуса. След като има такъв опит, той се прилага към документите, които се изискват от центровете по отношение на пълния комплект документи за жалба.

„Важно е наистина потребителят да ни съдейства, защото всичко, което желаем като документи, ще ни помогне да сме достатъчно аргументирани при спора ни с търговеца. Нашата мрежа и центровете не разполагат с административни правомощия и не можем да глобяваме търговци, но можем да ги убедим. „

Законодателството в ЕС е на много високо ниво що се касае до защита на потребителите като то е хармонизирано до голяма степен и с българските закони. Съществува много висока защита по отношение на правата на пътниците или хората, които пазаруват онлайн. Добрите практики в тази сфера са въпрос на спазване на тези закони и съответно на правилата, които са наложени.

Причините за забавянето и дори загуба на багаж са комплексни. Една от причините е ръста на пътниците, а друга - недостатъчната подготвеност на летищата и недостатъчния брой на персонал, който обработва куфарите и ги разпределя по направленията, допълни Спасова.

Какви са предизвикателствата пред потребителските центрове и какво да направите ако загубят багажи ви по време на път вижте във видеото.
Всички гости на предаването „В развитие“ можете да намерите тук.